Schotland wordt eerste land waar menstruatieproducten gratis zijn

 ©  Shutterstock

Schotland wordt het allereerste land ter wereld dat het recht op menstruatieproducten met een wet beschermt. Vandaag/maandag trad een nieuwe wetgeving in werking waardoor cups, tampons en maandverbanden nu gratis zijn. Het land wil zo menstruatiearmoede tegengaan.

lto

De ‘Period Products Act’ houdt in dat gemeenten en onderwijsinstellingen wettelijk verplicht worden om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen aan wie het nodig heeft. De wet werd voorgesteld door Monica Lennon die lid is van het Schotse parlement en werd unaniem gesteund binnen het parlement.

“Ik ben trots om een pionier te zijn geweest van de Period Products Act die nu al positieve veranderingen teweegbrengt in Schotland en in de rest van de wereld. Lokale overheden en organisaties hebben hard gewerkt om het wettelijke recht op menstruatieproducten werkelijkheid te laten worden.”

Spijbelen door menstruatie

Volgens Shona Robinson, minister van Sociale Zaken is gratis toegang tot de producten van “fundamenteel belang voor de gelijkheid en waardigheid” en “neemt het de financiële barrières weg die de toegang hiertoe in de weg staan”.

Schotland nam in 2018 ook al maatregelen tegen menstruatiearmoede. Zo zijn menstruatieproducten sindsdien gratis voor studenten op scholen, universiteiten en hogescholen. Uit een studie bleek namelijk dat zo’n 10 procent van de Britse meisjes zich geen tampons of maandverbanden kon veroorloven waardoor velen niet naar school gingen als ze ongesteld waren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten