Bewoners halen oude traditie van onder het stof: “We willen onze straat er net zo laten uitzien als toen”

 ©  IF/Carlo Coppejans

GENT -

Ooit was het een drukke winkelstraat, waar grote vlaggen met alle ambachten de wijkfeesten inluiden. Maar vandaag is de Begijnengracht vooral een woonstraat. Om de oude traditie te eren, lieten de bewoners zelf nieuwe vlaggen maken.

Bert Staes

De Begijnengracht was lang geleden een van de eerste echte winkelstraten van Gent. Het straatje lag op de drukke route naar het slachthuis: mensen leidden hun beesten naar het slachthuis en keerden met een volle beurs terug.

Het geld gaven ze uit in de vele winkeltjes in de Begijnengracht, waar de waren lagen uitgesteld in de vele vitrines. Die geschiedenis mag dan wel al vele decennia achter ons liggen, toch blijven de bewoners van de Begijnengracht het verleden van hun straatje eren.

“Op oude foto’s zagen we hoe de straat werd versierd met grote banieren. Dat gevoel wilden we terug.” ©  IF

Voor het wijkfeest lieten ze deze zomer een twintig fraai vormgegeven vlaggen maken en ophangen, als verwijzing naar vroeger, maar vooral ook als een smeermiddel om de sociale samenhang in de straat te verbeteren.

“Op oude foto’s zagen we hoe de straat voor het wijkfeest werd versierd met grote banieren. Dat gevoel wilden we terugbrengen”, zegt Hannelore Mees, een van de bewoners. Met geld uit het ‘wijkbudget’ van de Stad Gent stelden de bewoners grafisch vormgever Diane Aerts aan.

De vlaggen beeldden vroeger de ambachten in de straat uit, maar veel handelaars telt het straatje vandaag niet meer. “Door deur-aan-deur aan te kloppen zocht Diane uit wat de identiteit van de Begijnengrachters vandaag bepaalt”, vertelt Mieke Vyncke van het buurtteam.

 ©  Carlo Coppejans

Ellen Kromhout en Mieke Van Steenkiste, die een creatieve werkplaats en een kostuumatelier runnen in de straat, werden ingeschakelde voor het maken van de vlaggen. Het resultaat is sinds dit weekend te zien.

De vlaggen blijven hangen in de Begijnengracht tot 10 september, dus ook tijdens de Begijnhoffeesten van 26 tot 28 augustus. “We hopen ze volgend jaar opnieuw te kunnen laten wapperen.”

 ©  Carlo Coppejans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent