VN kunnen IAEA-missie naar kerncentrale Zaporizja begeleiden

 ©  REUTERS

De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van het internationale atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden. Dat heeft een woordvoerder van de VN maandag gezegd.

jvhBron: De Telegraaf

Zo’n missie zou uit Kiev moeten vertrekken, maar een Russische ambtenaar liet aan persbureau Ria Novosti weten dat een vertrek uit de Oekraïense hoofdstad te gevaarlijk zou zijn. “Dat zou betekenen dat ze de frontlinie moeten doorkruisen om bij de kerncentrale te komen”, aldus de ambtenaar.

De VN-woordvoerder liet weten dat het een IAEA-missie alleen kan begeleiden als zowel Oekraïne als Rusland daarmee instemmen. Beide landen hebben eerder aangegeven een IAEA-missie te verwelkomen.

De kerncentrale aan de rivier Dnjepr viel aan het begin van de Russische invasie al in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met Oekraïens personeel. Oekraïense milities bleven actief in het gebied.

Oekraïne beschuldigt sindsdien de Russen er regelmatig van de centrale met opzet te bedreigen. Volgens Rusland beschieten Oekraïense milities de centrale om de Russen er de schuld van te kunnen geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten