Met dit videospelletje help je de UGent-onderzoekers in de strijd tegen kanker: “Haalt wetenschap uit de ivoren toren”

Door te gamen, help je de wetenschap vooruit. ©  Liesbeth Driesen / Eve Echoes

Gent -

Wie het gratis spelletje ‘EVE Echoes’ speelt op zijn smartphone of tablet, helpt daarbij de onderzoekers van de UGent. De puzzels in het spel zijn gebaseerd op echte wetenschappelijke gegevens. Door ze op te lossen, geven spelers onder meer het onderzoek naar kanker een duwtje in de rug.

Max Dedulle

In hun lab aan de Ottergemsesteenweg vergelijken UGent-onderzoekers Maarten Dhaenens en Sander Willems complexe gegevens van miljoenen zieke en gezonde lichaamscellen. Hoe beter dat lukt, hoe eenvoudiger het wordt om doeltreffende medicijnen te ontwikkelen. Daarvoor hebben de wetenschappers stevige computers ter beschikking, maar die hebben hun limieten. Een computer heeft bijvoorbeeld moeite met het herkennen van de patronen. Gelukkig zijn mensen daar net wél goed in.

Daarom slaat de UGent de handen in elkaar met het spelletje ‘Eve Echoes’, dat miljoenen mensen nu al spelen op hun smartphone of tablet. In het spel krijgen gamers puzzels voorgeschoteld waarbij ze onder meer bolletjes zo goed mogelijk met elkaar moeten laten overlappen. In werkelijkheid zijn die bolletjes gebaseerd op de data die Dhaenens en Willems analyseren. (lees verder onder de screenshot)

Een voorbeeld van een van de puzzels. ©  Eve Echoes

Slimmere computer

Een vaste, juiste oplossing is er niet. Maar door duizenden mensen dezelfde puzzel zo goed mogelijk te laten maken, zien de wetenschappers al vrij goed welke patronen zich aftekenen. Vervolgens koppelen ze die ‘trainingsgegevens’ aan de computer, waardoor die slimmer wordt en het onderzoek naar zieke en gezonde cellen nog beter kan worden geautomatiseerd.

“Dit project zal unieke en superinteressante data opleveren”, zegt professor Lennart Martens van het Centrum voor Medische Biotechnologie van de UGent. “De komende jaren zullen we er uitstekend gebruik van kunnen maken. Bovendien bereiken we zo een groot publiek met ons onderzoek. Het wordt hoog tijd dat we de wetenschap uit de ivoren toren halen.”

Eve Echoes is te vinden in de App Store en de Google Play Store.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent