Oplossing voor vervelende ‘Scheldemug’ komt er pas in 2027

Bij laag water hebben knijten vrij spel in de Schelde tussen Gentbrugge en Sint-Amandsberg. ©  Vilda

Gent / Sint-Amandsberg / Gentbrugge / Destelbergen -

Langs de Schelde in Gentbrugge, Sint-Amandsberg en Destelbergen hebben bewoners al meerdere zomers last van vervelende knijten. Maar een definitieve oplossing voor de ‘Scheldemuggen’ zal er pas zijn in 2027, zegt minister Lydia Peeters (Open VLD).

Max Dedulle

De ‘Scheldemuggen’ teisteren de bewoners al enkele jaren. Bij laag water staat de Schelde tussen Gentbrugge en Sint-Amandsberg niet onder water, waardoor de knijten vrij spel krijgen om zich voort te planten. De beten kunnen jeuken en voor allergische reacties zorgen.

Op een definitieve oplossing voor de knijten is het echter wachten tot 2027. Dat blijkt uit een antwoord van bevoegd minister Lydia Peeters op een vraag van parlementslid Stijn De Roo (CD&V). Dan zou er onder meer een sluis moeten worden afgewerkt in Heusden. De Vlaamse Waterweg zal het waterpeil in de rivierbocht daardoor beter onder controle krijgen. Dit plan, beter bekend als het ‘Sigmaplan’, zou de knijtenplaag moeten doen afnemen. (lees verder onder de foto)

 ©  Vilda

Wegspoelen

Vorig jaar kwam De Vlaamse Waterweg al met een andere oplossing: door twee keer per week via de sluizen water door de Schelde te stuwen, spoelden de knijten en hun larven weg. Dit plan werd echter al snel stopgezet, omdat het de verontreiniging van het water verder verspreidde.

In afwachting van het definitieve Sigmaplan probeert men met pompen het water op peil te houden. Dit mildert de overlast, maar is geen duurzame oplossing.

LEES OOK. Knijten duiken weer op: wat is verschil met muggenbeet? En wat kan je ertegen doen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent