“Voor onze groenten moet je zelfs niet betalen”: in deze boerderij krijgen kwetsbare jongeren nieuwe kansen

Karen, Jellen, Yentl en Laurens vangen jongeren op in boerderij De Boon in Drongen. ©  David Van Hecke

Drongen -

Courgettes, tomaten, pompoenen… In de Beekstraat in Drongen staat deze zomer een smakelijk kraam vol groenten. Die komen vers van de boerderij erachter, waar ze zijn geoogst door de jongeren van het zorgproject De Boon. “Hier kunnen ze even weg uit hun thuissituatie en vinden ze rust.”

Max Dedulle

Er worden groenten en fruit geteeld, de schapen en pony’s staan in de wei, en af en toe kraait een haan. Tot daar is De Boon, langs de Ringvaart in Drongen, een boerderij als alle andere. Maar er is een belangrijk detail: het zijn jongeren tussen 12 en 18 jaar die het draaiende houden.

“Stuk voor stuk gasten die even rust nodig hebben”, zegt boer-begeleider Jelle. “Om welke reden ook. Sommigen hebben een psychiatrische problematiek of komen uit een lastige thuissituatie, anderen hebben het lastig op school, soms is er geen aanwijsbare oorzaak maar gaat het gewoon eventjes niet meer.”

Die jongeren kunnen op de boerderij een tijdje terecht voor een time-out. “Samen met hen bekijken we wat we kunnen doen. We bieden een huiselijke, warme sfeer: we eten en koken samen, werken samen op het land en zorgen voor de dieren. Nu zijn we voor het tweede jaar groenten aan het telen.”

 ©  David Van Hecke

Grasmachine

Door op de boerderij te verblijven, vinden de jongeren in de eerste plaats rust. “Het haalt hen even weg uit hun thuissituatie”, zegt Jelle. “Zo krijgen ze de kans om rustig na te denken en stil te staan. Wat willen ze in het leven, wat zijn hun talenten? Soms ontdekken ze hier iets waar ze goed in zijn: zo herinner ik me een jongen die op school misschien niet top was, maar bij ons talent bleek te hebben voor machine-onderhoud. Hij kon een grasmachine helemaal uit elkaar halen en herstellen. Mooi om te zien, en het gaf die gast opnieuw zelfvertrouwen en een toekomstperspectief.”

De zelfgeteelde groenten biedt De Boon aan voor de poort van de boerderij, aan een vrije bijdrage. “Niet omdat we er winst op willen maken”, benadrukt Jelle. “Wie niet veel kan missen, hoeft van ons zelfs niet te betalen. Het geeft de jongeren vooral extra voldoening.”

De Boon (een initiatief van de vzw aPart), Beekstraat 40, 9031 Drongen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent