Je hebt de keuze uit 100 bieren, waarvan enkele heel speciale: het Gents Bierfestival is terug

GENT -

Ooit al eens een black saison of een bier met habanero-pepers geproefd? Bierliefhebbers kunnen zaterdag hun hart ophalen op het Gents Bierfestival, waar de kaart liefst honderd verschillende bieren bevat. Daarbij zijn dit jaar ook opvallend veel Antwerpse brouwsels.

Bert Staes

De Gentse Biervereniging verzamelt dit weekend voor de twaalfde zomer op rij de liefhebbers van het betere gerstenat in Het Spectrum, de school aan de Martelaarslaan. In de gezellige schooltuin kan je proeven van een 100-tal verschillende bieren, dit keer vooral uit eigen land.

“Het plan was om bieren uit Polen centraal te zetten, als gastland. Maar daar heeft de oorlog in Oekraïne een stokje voor gestoken”, zegt Erwin Plancke, voorzitter van de Gentse Biervereniging. Het werd Brussel en vooral Antwerpen, gelukkig ook twee steden met veel nieuw brouwersgeweld.

“We hebben het brouwerskoppel achter Felis en Malcroys te gast,een Antwerps koppel dat elk onder hun eigen naam brouwt, maar wel onder één dak.” Ook Galea, een andere nieuwe Antwerpse brouwerij, laat bier aanvoeren naar Gent. “Super vers, het wordt donderdag pas afgevuld.”

Voor 10 euro krijg je een festivalglas en drie jetons. ©  Carlo Coppejans

Nog geen dorst? “Een ander uniek bier, dat je bij ons uitzonderlijk kan proeven is Hijsen. Brouwerij ’t Verzet maakte dat voor de geliefde barman Nelson, van café ‘t Brugs Beertje in Brugge. Het wordt enkel daar geschonken, maar wij hebben hen overtuigd om Hijsen ook op ons festival te schenken.”

Een ander opmerkelijk brouwsel komt vanuit Kwatrecht, waar de Heilig Hart Brouwerij een bier liet rijpen in enorme, stenen amforen. “Dat geeft een heel bijzondere smaak. Het bier kreeg de naam In de naam van de Heilige Geest Sabat 2020 en is bij ons in primeur te proeven.”

En zo kunnen de liefhebbers nog wel wat bierschatten gaan jagen op het festival. Een bier met zelfgekweekte habanero-pepers van brouwerij Hopsasam bijvoorbeeld. Of een Black Saison van L’Annexe, een kleine Brusselse brouwer.

De tapkranen van het Gents Bierfestival gaan zaterdag om 11 uur open en de ingang is gratis. Voor 10 euro krijg je een festivalglas en drie jetons. Meer informatie is hier te vinden.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent