Test Aankoop buist robotmaaier: “Toestel rijdt over je voeten en is een gevaar voor kinderen en huisdieren”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij een test van 25 robotmaaiers door Test Aankoop is één exemplaar gebuisd op alle veiligheidstests. “Hij rijdt over je voeten en over houten afsluitingen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van de consumentenorganisatie. Het is al de tweede keer dat een model van Ambrogio niet door deze tests raakt. De FOD Economie is gestart met een onderzoek.

wver

Ben je van plan om een robotmaaier te kopen? “Kies dan niet voor de Ambrogio Twenty ZR”, luidt het advies van Test Aankoop. “Het toestel slaagt er niet altijd in om obstakels te detecteren, wat bijzonder gevaarlijk kan zijn voor mensen en dieren”, weet Laura Clays.

Volgens de fabrikant zou de Ambrogio Twenty ZR een “gloednieuwe eenvoudige, compacte, lichte, krachtige en snelle robotmaaier” zijn, waarvoor geen perimeterdraad geïnstalleerd moet worden. De ZR-technologie zou artificiële intelligentiesystemen integreren met radarsensoren, waardoor de robot zowel gras en obstakels op afstand zou kunnen detecteren, net als randen en perimeters. “Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook”, luidt het verdict.

Geen veilige detectie van obstakels

Uit de test van de consumentenorganisatie blijkt dat de robotmaaier niet altijd rekening houdt met voeten en benen. “Ook je schoenen laat je liever niet rondslingeren in het gras, want hij rijdt er meermaals over, zoals te zien is in een filmpje dat we hebben gemaakt. Zelfs houten afsluitingen zijn niet veilig voor de Ambrogio Twenty ZR. Daarom raden we af om deze robotgrasmaaier te kopen.”

 ©  Ambrogio

De robotmaaier, die bijna 1.500 euro kost, is nog in de handel verkrijgbaar. Het product is makkelijk online te vinden en bij de meer gespecialiseerde tuinmeubelzaken. Test-Aankoop heeft de resultaten overgemaakt aan de fabrikant, maar die heeft niet gereageerd. “We hebben dit ook doorgespeeld aan de FOD Economie, waarna een onderzoek is opgestart en onze testresultaten zijn opgevraagd.”

Wie het toestel al gekocht heeft, past maar beter heel erg goed op. “In principe zou je dit product beter niet meer gebruiken, en doe dit zeker niet als er dieren of kinderen onbewaakt rondlopen. Als je de Ambrogio Twenty ZR toch laat rondrijden, verlies het dan niet uit het oog”, zegt Clays.

Test Aankoop heeft 25 robotmaaiers volledig getest en legt momenteel de laatste hand aan de tests van 3 extra modellen. “Gelukkig bestaan er veel betere en veilige alternatieven op de markt”, klinkt het. De resultaten kan je raadplegen via de vergelijkingsmodule van Test Aankoop.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten