Na tweevoudig uitstel voert Washington met succes rakettest uit

 ©  AFP

De Verenigde Staten hebben met succes een intercontinentale ballistische raket (ICBM) getest, nadat ze die test tweemaal hadden uitgesteld om zo de spanningen rond Oekraïne en Taiwan niet te vergroten. Dat heeft de US Air Force dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. De raket was niet bewapend en werd gelanceerd op de luchtmachtbasis in Vandenberg, in de Amerikaanse staat Californië.

mtmBron: BELGA

De raket droeg een kernkop die in tijden van oorlog een nucleaire bom kan dragen, en heeft zowat 6.760 kilometer afgelegd voor hij neerstortte in de zee nabij het atol Kwajalein, dat deel uitmaakt van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan.

Volgens het Amerikaans leger is de test een routine-activiteit, bedoeld om te bewijzen dat de Verenigde Staten zich op nucleair vlak op een zekere, betrouwbare en efficiënte manier kunnen wapenen tegen de bedreigingen van de 21ste eeuw, en moet hij bondgenoten geruststellen. “Er zijn al meer dan 300 van dit soort testen uitgevoerd. De test komt er niet door de huidige internationale gebeurtenissen”, klinkt het. 

De test was eerst voorzien voor maart, maar werd uitgesteld door de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. Washington vreesde dat Moskou de test zou aanwenden als een reden om het conflict uit te breiden naar andere landen. Begin augustus kwam er vervolgens een tweede uitstel na het bezoek van Nancy Pelosi, de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten