Blinden zien opnieuw dankzij implantaat op basis van varkenshuid

 ©  Shutterstock

Een kleine, maar beloftevolle Zweedse studie: patiënten die leden aan Keratoconus, een oogaandoening waarbij het hoornvlies alsmaar dunner wordt, kregen deels of soms zelfs volledig hun zicht terug dankzij een innovatief implantaat. Het bestaat voornamelijk uit collageen en andere afgeleiden van varkenshuid. In tegenstelling tot hoornvliezen van donoren, is de kans op afstoting kleiner. Bovendien is de operatie bij dit implantaat minder riskant of zwaar.

Arthur De Meyer

De studie werd gepubliceerd in vakblad Nature. Wel gaat het om een klein onderzoek met slechts twintig patiënten. Negentien onder hen rapporteerden significante verbeteringen. Veertien van hen waren vroeger ‘officieel’ blind, maar kregen na de operatie hun zicht deels terug. In verhouding tot andere synthetische implantaten is dit ‘bio materiaal’ veel goedkoper om produceren.

“We hebben aanzienlijke inspanningen geleverd om te maken dat onze uitvinding voor iedereen beschikbaar en betaalbaar zal zijn en niet alleen voor de rijken”, zegt de hoofdauteur nog aan Gizmodo. “Deze technologie zal in alle delen van de wereld gebruikt kunnen worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten