“Noord-Korea vuurt twee kruisraketten af”

(archiefbeeld) ©  AFP

Noord-Korea heeft woensdag twee kruisraketten afgevuurd, zo zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Het zou gaan om de eerste wapentest van Pyongyang in enkele weken tijd.

mtmBron: BELGA

“Noord-Korea heeft twee kruisraketten afgevuurd vanuit Onchon, in de provincie Pyongan-namdo, richting de Gele Zee”, aldus een verantwoordelijke van het ministerie. “De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire autoriteiten analyseren de details, zoals de vliegafstand.”

Noord-Korea voerde geen test met een kruisraket meer uit sinds januari, volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. Het type raket is niet verboden door de huidige sancties van de Verenigde Naties.

Op 10 juli voerde Pyongyang de vorige rakettest uit, met wat toen meervoudigeraketlanceerders bleken te zijn.

Sinds januari voerde Noord-Korea een reeks wapentests uit, ook met sommige wapens die verboden zijn onder de huidige sancties. Zo vuurde het land voor het eerst sinds 2017 een intercontinentale ballistische raket af. Seoel en Washington oordelen dat het regime van Kim Jong-un binnenkort een zevende nucleaire test zou uitvoeren.

Begin deze week zijn de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse legers begonnen met gezamenlijke oefeningen, die een voorloper zijn op hun jaarlijkse oefening Ulchi Freedom Shield. Pyongyang veroordeelt die oefeningen als een repetitie op een invasie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten