Uitstekende Nafi Thiam sluit dag één af op eerste plaats met ruime voorsprong op… Noor Vidts: “Of ik mezelf verbaasd heb? Ja en nee”

 ©  BELGA

Nafi Thiam sluit de eerste dag van de zevenkamp af op de eerste plaats. In de afsluitende 200 meter klokte ze af op 24’64”, waarmee ze niet al te veel tijd verloor op haar concurrenten. Met een elfde plaats bracht de titelverdedigster haar totaal zo op 4.063 punten. Noor Vidts, die haar tweede plaats eerder op de avond moest afstaan, liet een tijd van 24’14” optekenen. De derde beste tijd van het pak, waardoor ze dag 1 toch nog kan afsluiten op de tweede pek op 214 punten van Thiam.

Maarten VanhoofBron: BELGA

De 200 m werd gewonnen door de Nederlandse Anouk Vetter (24’01”). Zo legt zo beslag op de derde plek in de stand (3.824 punten). De Poolse Adrianna Sulek zakte na een mindere 200 m van plaats twee naar vier. Het is onzeker of zij donderdag nog verdergaat.

Eerder op de avond bracht Thiam het er ook goed vanaf in het kogelstoten. Met een worp van 14,95m bleef ze een half metertje onder haar PR, maar liep ze wel wat verder uit op haar voornaamste concurrenten. Ze beëindigde het kogelstoten als derde.

 ©  BELGA

Noor Vidts was minder succesvol in het kogelstoten. Ze bleef met een worp van 13,86m ruim onder haar PR en zakte zo van twee naar drie in de stand. De Poolse Sulek stak haar voorbij. Met een worp van 15,68m werd het kogelstoten gewonnen door Anouk Vetter, de olympische vicekampioene van Tokio. De Nederlandse maakte zo een flinke sprong in de stand en deed na haar slechte ochtendsessie plots weer mee voor de medailles.

 ©  BELGA

Eerder op de dag

Thiam begon woensdag uitstekend in het hoogspringen, het nummer waarin ze doorgaans excelleert. Op 1m92 ging het een keer mis, maar vervolgens ging de Naamse meteen over 1m95 en 1m98, goed voor een kampioenschapsrecord en 1211 punten. Vervolgens deed Thiam nog twee vergeefse pogingen op 2m01, om het daarna voor bekeken te houden. Haar persoonlijk record bedraagt 2m02.

Indoorwereldkampioene Vidts sprong 1m83 hoog, een centimeter onder haar persoonlijk record en de vierde prestatie van alle deelneemsters. Dat leverde 1016 punten op.

 ©  BELGA

Thiam opende de zevenkamp met 13.34 op de 100 m horden, goed voor 1074 punten en de derde tijd van alle deelneemsters. Vidts lukte 13.21, waarmee ze 1081 punten sprokkelde en op de tweede plaats terechtkwam.

Thiam: “Of ik mezelf verbaasd heb? Ja en neen”

“Ik ben heel tevreden”, zei de olympische en wereldkampioene na afloop. Vooral in het hoogspringen maakte Thiam indruk met 1m98. “De horden waren super, het hoogspringen al helemaal”, vertelde ze. “Of ik mezelf daar verbaasd heb? Ja en neen. Het is niet dat ik mijn persoonlijk record verbeterd heb, maar het deed wel deugd om weer te kunnen aanknopen met dat soort hoogtes. Op 2m01 heb ik me wel wat bezeerd aan mijn voet. Daarom liet ik mijn derde poging vallen. In het kogelstoten heb ik op training al verder gegooid en dat is frustrerend, maar het was zeker niet slecht.”

Ondanks wat vermoeidheid gaf Thiam na vier onderdelen een gelukkige indruk. “Met slechts drie weken herstel na het WK wist ik niet goed wat te verwachten, maar ik ben echt tevreden met deze eerste dag. Het was wel een lange dag en op de 200 meter zag je dat iedereen vermoeid was, ook ik. Het uurschema is een beetje ongelukkig opgesteld. We moesten erg vroeg opstaan en tot laat doorgaan.”

 ©  BELGA

Bij het kogelstoten verscheen Thiam overigens met een stevig ingepakt been ten tonele. “Al sinds Eugene zit er wat spanning op mijn bovenbeen, maar er is geen blessurerisico.”

Zegezeker voelt de olympische en wereldkampioene zich ondanks haar megavoorsprong nog niet. “Morgen wordt nog een moeilijke dag. Het verspringen is altijd tricky. Het wordt belangrijk om meteen met een degelijke sprong te openen, maar eerst goed herstellen vannacht. Met de vermoeidheid die nog in de benen hangt van het WK wordt dat nog crucialer dan anders.”

Dat ze zeven punten voor ligt op haar persoonlijk record, daar wil Thiam zich niet te veel van aantrekken. “Dit is een kampioenschap. Ik ben bezig met het verdedigen van mijn titel. Verder zien we wel, maar het is duidelijk dat ik in vorm ben. Alleen gooide ik in mijn recordmeerkamp meer dan 59 meter met de speer. Het wordt lastig om dat nog te evenaren.”

Vidts: Goed bezig, maar geen enkele proef was super”

Heeft Vidts zichzelf verbaasd door na vier onderdelen tweede te staan na Thiam? “Niet echt”, zegt ze. “Ik denk dat ik vrij goed bezig ben, maar geen enkele proef was super. De horden waren wel goed, hoogspringen was heel nipt op 1m86. Van kogelstoten was ik minder tevreden. In de opwarming gooide ik verder. Dat is een beetje stom. Met de 200 meter moet ik blij zijn, want de piste is niet snel en tegenover de anderen deed ik het goed. Al bij al kan ik wel zeggen dat ik goed bezig ben.”

Aan het podium denkt de wereldkampioene in zaal nog niet. “Er is nog een hele dag. Er kan nog veel gebeuren”, waarschuwt ze. “Ik probeer daar niet mee bezig te zijn, want dat gaat mij niet helpen morgen. Ik doe gewoon mijn best. Het zou dwaas zijn om op een concreet resultaat te focussen.”

Of de vermoeidheid na het WK een impact had op haar prestaties, durfde Vidts niet te zeggen. “Het zou kunnen, ik kan het niet inschatten. Ik denk vooral dat sommige technische dingen niet op punt staan omdat ik vorige week niet veel kon trainen door kleine pijntjes.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten