“Onderschat de kracht hiervan niet”: hier gaan tieners midden in de zomer al terug naar school

 ©  Carlo Coppejans

GENT -

1 september ligt nog even voor ons uit, maar in de Brugse Poort gaan dertig kinderen nu al terug naar school. In de ‘zomerschool’ van de UGent krijgen ze les van neurologen, ingenieurs en zelfs filosofen. “Het is heel anders dan een aula vol studenten, maar 12-jarigen kunnen ook perfect nadenken.”

Bert Staes

Water uit de zee is zout. Is dat waar, niet waar of niet zeker? Met die eenvoudige stelling laat filosofie-professor Maarten Van Dyck zijn groep zomerscholers nadenken. “Wanneer weet je of iets waar is? Waarom twijfel je?” De groep aarzelt, tot één tiener stellig zegt waar. Gegiechel.

We zitten in de Meubelfabriek in de Brugse Poort. Een groep Gentse tieners zit er twee weken lang op de banken van de zomerschool van de UGent. Het is geen echte school, maar eerder een werking waarin de kinderen spelenderwijs leren nadenken en vooral ook hun Nederlands oefenen.

Alles in vraag stellen

“Het is natuurlijk heel wat anders dan een aula vol studenten”, zegt professor Maarten. “Dat is ook de uitdaging voor ons: je stelt hiermee alles zelf nog eens in vraag. Twaalfjarigen kunnen perfect zelf nadenken, maar hoe brengen we hen het plezier bij om zelfstandig na te denken? Dat is best spannend.”

“Het is ook een uitdaging voor ons”, zegt professor Maarten Van Dyck. “Je stelt hiermee alles zelf ook nog eens in vraag.” ©  Carlo Coppejans

In een andere ruimte laat professor Ward Suijs kinderen als een gek trappen op een oude fiets. Die wekt via een grote dynamo energie op. Hoe meer energie, hoe meer lichtjes er beginnen te branden. “Al moe?” De kinderen doen enthousiast mee. “Zo leren we hen om wiskunde en fysica aan iets concreets te koppelen, heel interessant.”

Overblijfsel van corona

De kinderen, onder wie verschillende uit Turks- of Bulgaarssprekende gezinnen, krijgen les in het Nederlands. Ook de link tussen onze hersenen en het spreken van verschillende talen komt aan bod. Later volgt een bezoek aan de unief zelf en een stadswandeling.

Filosoferen met tieners: dat doe je met emmers koud en warm water. ©  Carlo Coppejans

De zomerschool is een overblijfsel van tijdens de coronacrisis. Deze zomer vinden er 23 verschillende plaats, verspreid over de hele stad. Zo zetten ingenieurs in het Technologiepark in Zwijnaarde dit weekend voor een groep jongeren de deuren van hun hoogtechnologische laboratoria open. Tieners zetten er hun eerste stapjes in het programmeren en maken kennis met biochemie of elektronica.

“We willen enerzijds leerachterstand voorkomen en de leermotivatie bevorderen, en anderzijds de jongeren een positieve blik op de toekomst geven”, zegt vicerector Mieke Van Herreweghe. “Je mag ook niet onderschatten wat de kracht is van rolmodellen zoals gepassioneerde onderzoekers en gedreven ondernemers.”

Hoe hard moet je trappen op deze fiets om genoeg energie op te wekken? Professor Ward toont het. ©  Carlo Coppejans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent