“Het is ongelofelijk wat ik meemaak”: Evans (24) mag naar ‘Olympische Spelen voor sterke mannen’

Een vrachtwagen voorttrekken: het is een van de disciplines van de ‘Strongman’-sport. ©  IF

Gent -

Hij tilt vlotjes 338 kilo, trekt in zijn eentje vrachtwagens vooruit en gooit tractorbanden om alsof het niets is. Evans ‘The Hulk’ Aryee (24) is student, kok en een van de sterkste mannen van het land. Dat mag de Gentenaar de komende maanden ook bewijzen op wedstrijden in onder meer Finland en Florida. “Ik heb maar één doel: de beste worden.”

Max Dedulle

Evans Aryee werd geboren in Ghana, maar kwam als zestienjarige samen met zijn ouders aan in Gent. “Een eenzame tijd”, zegt hij. “Omdat ik geen Nederlands sprak, had ik het moeilijk om vrienden te maken. Ik werkte toen als afwasser in een restaurant en had maar een saai leven. Via een aanbieding kon ik goedkoop lid worden van Basic Fit, en daar zat ik elke dag.”

In de fitness ontwikkelde Evans een sociaal leven. “Ik ontmoette er onder anderen Olivier Vervalle, een bekende gewichtheffer. Hij deed me beseffen dat ik talent had en dat ik mezelf verder kon pushen. Er ging een wereld voor me open.” (lees verder onder de foto)

“Strongman is crazy stuff, weet je. Vergelijk het een beetje met de Highland Games.” ©  IF

Tractors

Tijdens de coronacrisis sloten de fitnesscentra, waardoor Evans met een privétrainer aan de slag ging. “Hij leerde me Strongman kennen. In die sport meten deelnemers zichzelf op allerlei manieren: tractors voorttrekken, het omgooien van vrachtwagenbanden, het gooien van zware stenen ... Crazy stuff, weet je. Vergelijk het een beetje met de Highland Games.”

En ook hier bleek Evans aanleg voor te hebben. “Op mijn eerste wedstrijd, ‘De sterkste man van West-Vlaanderen’, werd ik meteen derde. Een succes, want ik had het minste ervaring van alle deelnemers. Van het een kwam het ander en in april dit jaar stond ik in Keulen al op een Europese wedstrijd. Plots nam ik het op tegen de mannen die ik zelf bewonder. Ik werd zelfs zevende op zestien atleten!” (lees verder onder de foto)

Evans kan 338 kilo heffen. ©  IF

Student en kok

De komende maanden reist Evans nog veel verder. Eind augustus vertegenwoordigt hij België op de Strongman Champion’s League in Finland. In november mag hij zelfs naar de Official Strongman Games in Florida, het topevenement van het jaar in de wereld van sterke mannen.

“Een hele eer”, zegt de krachtpatser. “Voor het geld hoef ik het niet te doen, want in België verdienen bijna alleen de voetballers en wielrenners hun brood met de sport. Ik moet het hebben van sponsors, zoals de krantenwinkel Paparazzi en O’Tacos. Dankzij hen kan ik dit allemaal beleven.”

Drukke tijden dus voor de atleet, die er ook buiten het krachthonk een drukke agenda op nahoudt. “Ik werk als kok bij Patrick Foley’s op de Recolettenlei en daarnaast studeer ik nog accountancy aan de KU Leuven. Maar voorlopig moet dat allemaal even wijken en zet ik alles op mijn sport. Het is ongelofelijk wat ik meemaak, en ik heb maar één doel: de beste worden.”

Je kan de avonturen van Evans volgen via Instagram: ‘Evans the Hulk’.

“Ik zet voorlopig alles op mijn sport. Ik heb maar één doel: de beste worden.” ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent