Gentenaars kunnen binnenkort hun vierde prik halen: lees hier alles wat je moet weten

Gent -

Vanaf 7 september kunnen Gentenaars opnieuw terecht in Flanders Expo voor een coronavaccin. Na de 80-plussers en de risicogroepen is nu de rest van de bevolking aan de beurt voor een tweede boosterprik. Het enige probleem? Flanders Expo is niet bereikbaar met de tram.

Fien Lakiere

De laatste voorbereidingen worden getroffen in Flanders Expo, want over drie weken opent het vaccinatiecentrum opnieuw de deuren. Niet in hal 2 zoals de vorige keer, maar in hal 3, al zal de opstelling er grotendeels hetzelfde uitzien.

“We werken volgens hetzelfde scenario als tijdens de vorige campagnes”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). “De vrijwilligers zijn zich opnieuw vlot aan het aanmelden.” Eerst zijn de 65-plussers, de mensen met immuniteitsproblemen en het personeel uit de zorg aan de beurt. Daarna volgt de brede bevolking, van ouder naar jonger. De uitnodigingen worden verstuurd door de Vlaamse overheid.

“We willen de Gentenaars de kans geven om zichzelf en anderen te beschermen en zo een eventuele golf van besmettingen in het najaar vermijden, want het coronavirus circuleert nog steeds”, zegt Coddens. “Met een ‘herfstprik’ kunnen we onze bescherming opnieuw versterken en zo de zorg ontzien.”

 ©  fvv

Pendelbussen

Aan Flanders Expo geraken voor een prik wordt wel wat moeilijker dan tijdens de vorige vaccinatiecampagnes. De Lijn werkt vanaf september aan de tramsporen in de Voskenslaan en lijn 1 rijdt daardoor niet meer richting de Expo, maar wordt vanaf het Sint-Pietersstation afgeleid naar het UZ.

Er wordt een tijdelijke pendeldienst georganiseerd vanaf Gent Sint-Pieters. Op de dagen dat het vaccinatiecentrum geopend is, rijden er bussen telkens om de 25 à 30 minuten tussen 9 uur en 17 uur. “We hebben daarover een overeenkomst met De Lijn”, zegt Coddens.

“Gentenaars moeten wel net als de vorige keer een ticket aankopen, maar kunnen dit terug omruilen in het vaccinatiecentrum voor een gratis ticket.” Voor Gentenaars die moeilijk in het vaccinatiecentrum raken, is er opnieuw een vaccinatie mogelijk via de huisarts.

Welk vaccin er gegeven wordt in Flanders Expo, ligt nog niet vast. ©  fvv

Open tot eind oktober

Het vaccinatiecentrum zal elke weekdag open zijn van 9 uur tot 17 uur. Je moet wel een afspraak maken via stad.gent/vaccinatie of via de vaccinatielijn 09 210 10 44. Welk vaccin er gegeven wordt, ligt nog niet vast. Het zou kunnen gaan om nieuwe versies die aangepast zijn aan varianten van het coronavirus, maar die moeten eerst nog goedgekeurd worden door Europa.

“Hoe lang het vaccinatiecentrum openblijft, hangt af van hoe groot de bereidheid bij de Gentenaars is voor een vierde prik”, zegt Coddens. “Voorlopig gaan we uit van 31 oktober.” Tot die tijd blijft het vaccinatiecentrum in de huisartsenwachtpost van het UZ dicht.

Vanaf eind mei konden Gentse 80-plussers al een vierde prik krijgen. Zowel in woonzorgcentra en assistentiewoningen, als in Flanders Expo werd gevaccineerd. Tot nu toe gingen 9.880 mensen in op hun uitnodiging. “Dat cijfer ligt iets lager dan bij de vorige vaccinaties, maar het blijft een groot percentage van de 80-plussers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent