Gezinsbond dringt aan op nieuwe maatregelen om energiefactuur te verlichten: “Geef mensen die te laat betalen geen intrest”
© BELGA
Heel wat gezinnen dreigen in de problemen te raken nu de energiefactuur nog maar eens hoger uitvalt. Daar waarschuwt de Gezinsbond voor. Nieuwe maatregelen dringen zich op, zo vindt de spreekbuis van de gezinnen.
Uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg blijkt dat de geschatte jaarfactuur voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin stijgt naar 2.155 euro, voor aardgas naar meer dan 3.790 euro, of samen bijna 6.000 euro. Per maand komt dat neer op een bedrag van 500 euro voor energie.
Vooral gezinnen die net niet in aanmerking komen voor het sociaal tarief dreigen in moeilijkheden te komen. “Het gaat vaak om eenoudergezinnen, maar ook om tweeoudergezinnen”, zegt Anneke Blanckaert, woordvoerster van de Gezinsbond. “We dreigen in een situatie terecht te komen waarbij mensen in een westers ontwikkeld land in het midden van de winter in een kamer met een jas aan zullen moeten zitten”.
De huidige maatregelen die de regering nam, zoals een verlaging van het btw-tarief of een verlenging van het sociaal tarief, volstaan niet meer. “We vragen extra oplossingen aan de politieke wereld én aan de energieleveranciers”, aldus Blanckaert.
Geen nalatigheidsintrest
Concreet vraagt de Gezindsbond met aandrang aan de leveranciers om geen nalatigheidsintresten of andere kosten aan te rekenen aan wie te laat is met een betaling. “Dat vergroot alleen maar de problemen”, klinkt het.
Aan de regering vraagt de Gezinsbond om het sociaal tarief te behouden én uit te breiden, zodat ook gezinnen uit de middenklasse in aanmerking kunnen komen. De bond vraagt ook om een verlenging van het verlaagde btw-tarief. Een bijkomende maatregel die de Gezinsbond naar voor schuift is het verstrekken van een gratis hoeveelheid energie per lid van het gezin. “Zo kunnen mensen over een minimum hoeveelheid energie beschikken. Het gaat toch om een basisbehoefte”.
Het valt de Gezinsbond tenslotte op hoe het erg stil blijft binnen de politieke wereld over de stijgende energiefactuur. “Er beweegt niet veel. Terwijl de problemen alleen maar erger worden”, klinkt het bij de organisatie.
Waarom België een van de koplopers is in allergieland: “Het is een bijwerking van het goede leven”
Honderden mensen nemen samen met familie afscheid van ballonnenmeisje Lara: “Je was zoveel meer dan de ziekte die je trof”
Tania Mintjens, de ‘kwelduivel’ van Antwerp-voorzitter Gheysens, doorbreekt de stilte: “Dit is dé waarheid”
Buitenlandse studente overleden bij woningbrand in kot, buurvrouw en brandweerman raken gewond
Bart De Wever reageert voorzichtig op voorstel om impasse over stadion te doorbreken