Man leeft van uitkering, maar dealt stiekem al 20 jaar cocaïne: gerecht wil 436.000 euro drugswinst afnemen

 ©  Getty Images

Gent -

Een Gentse cokedealer hangt vier jaar celstraf boven het hoofd. De man leefde van een uitkering, maar volgens het Openbaar Ministerie handelde hij in het geniep ook al twintig jaar in drugs. Hij zou daarmee op zijn minst 436.000 euro hebben verdiend.

Simon Dekaezemaker

“Zijn gsm stopte nooit met trillen. Verschillende afnemers getuigden hoe ze al twintig jaar cocaïne kochten bij deze man. Hij verdiende stevig zijn boterham.” De Gentse procureur deed woensdag in de rechtbank het lucratieve handeltje van de man uit de doeken. Zijn winst wordt op minstens 436.000 euro geraamd. “Maar dat bedrag is waarschijnlijk een onderschatting.”

Een Gentse politieagent betrapte dit voorjaar tijdens een Strop-actie een van zijn afnemers. Die praatte hem snel aan de galg. Bij een huiszoeking vonden ze nog eens 135 gram cocaïne, een BMW X6 ter waarde van 36.000 euro, een iPhone 13, acht luxehorloges van Breitling of Rolex en nog eens 18.000 euro cash verstopt tussen zijn paspoorten.

Vier jaar celstraf

De man werd woensdag voor de Gentse rechtbank gedaagd voor drugsfeiten en witwassen. Daar verschool hij zich achter allerhande excuses. “U leeft al jaren van een werkloosheidsuitkering en weigert om te werken”, sprak de Gentse rechter hem fors toe. “U hebt dan ook geen schaamte om ondertussen te dealen. Je moet het maar durven.”

Het Openbaar Ministerie vraagt vier jaar celstraf en 80.000 euro boete en wil 436.000 euro drugswinst verbeurd laten verklaren. De advocaat van de dealer bepleitte een straf onder probatievoorwaarden. “Hij is gewoon een persoon in de marge en geen grote drugsdealer. De winstbedragen kloppen niet”, klonk het. “Geef hem een allerlaatste kans.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent