Roeien Mannen Dubbelvier EK 2022 in Munchen

Tim Brys evalueert ontgoochelend EK: “Het moet en het kan beter dan die twaalfde plaats”

Ontgoocheling in de dubbelvier na de halve finale. ©  BLL/RR

De Belgische roeiers hebben op het EK in München de positieve lijn van hun jongere collega’s niet kunnen doortrekken. Aaron Andries en zijn teamgenoten kroonden zich op het WK U23 tot wereldkampioenen, pakten nog een finaleplaats en wonnen de B-finale. Op het EK hielden de vijf Belgen het op een elfde bij de lichte, en een twaalfde plaats bij de zware senioren.

William Defraigne

Tim Brys, twaalf maanden geleden nog vijfde op de Olympische Spelen, probeert geenszins het resultaat van zijn dubbelvier te verbloemen. “We zijn niet naar München afgereisd met de idee om twaalfde te finishen. Beter doen dan die twaalfde plaats in de World Cupfinale was niet meteen de ambitie, wel de kloof met de subtop kleiner maken om zo mee te knokken met de top negen.”

In jullie eerste EK race zaten jullie wel op schema.

Brys: “We stootten inderdaad met een derde plaats rechtstreeks door naar de halve finale. We lieten daar ook de zesde tijd noteren. Toch deelde ik niet zo meteen in de euforie, tenslotte weet je nooit welke teams al dan niet diep gingen, noch of de weersomstandigheden in die drie voorwedstrijden exact dezelfde waren. Ik had wel graag ook de Tsjechen geklopt om zo een betere loting te hebben voor de halve finale.”

In de halve finale deden jullie geen moment mee in de strijd om één van de drie finaletickets.

Brys: “Daar liep het mis in de tweede vijfhonderd meter. We waren nog in volle strijd met onze tegenstanders, maar we verloren toen contact met het veld en ook onze sterke tweede wedstrijdhelft kwam niet meer uit de bus. Ruben Claeys (KR Sport Gent) had het na de race over kinderziekten en een gebrek aan agressiviteit, maar in de B-finale werd snel duidelijk dat er meer aan de hand was. Daarin verloren we van de Tsjechen met meer dan twee seconden in de tweede wedstrijdhelft.”

Jullie trokken naar München in een totaal andere opstelling dan in de World Cupfinale. Hoe moet het nu verder met die dubbelvier?

Brys: “Bondscoach Axel Müller wil met ons naar het WK 2022, dat in september wordt geroeid. Natuurlijk koesteren ook wij die ambitie, maar zowel het hele team als de coach zelf beseffen dat het veel beter moet. Ik geloof nog in het project en weet dat ons viertal over voldoende kwaliteit beschikt, maar vind dat het nu toch stilaan tijd wordt dat het er ook eens uit komt. Het kan perfect en hopelijk gebeurt het al in de komende maand.”

Hoe beoordeel je jouw overstap van de lichte naar de zwaargewicht categorie?

Brys: “De aanpassing lijkt zo goed als afgerond, al haal ik natuurlijk nog niet echt het gewicht van de zware toproeiers. Dat kan ook niet de bedoeling zijn als ik zie dat bij de kersverse Italiaanse Europese kampioenenvier twee roeiers steken die amper zwaarder wegen dan ik. Een ‘lichte’ roeier in een zware dubbelvier kan dus echt geen probleem zijn”, besluit Tim met een leuke knipoog richting teamgenoten.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent