Wielrennen Elite Ronde van Spanje

Pieter Serry begint in Utrecht aan zijn zesde Vuelta: “In Nederland schuilt het gevaar in kleine hoekjes”

Serry zal kopman Remco Evenepoel assisteren. ©  Marc Van Hecke

Vrijdag begint in Utrecht de Ronde van Spanje met een ploegentijdrit. Vele ogen zijn gericht op Remco Evenepoel en het Quick-Step Alpha Vinyl Team. Pieter Serry (33) begint aan zijn zesde Vuelta en de veertiende grote ronde van zijn carrière.

Freddy De Geest

“Ik rijd de Ronde van Spanje, maar ik ben in Nederland”, opent de olijke Aalteraar het gesprek met een kwinkslag. Serry reed zijn eerste Vuelta in 2013. Daarna volgden er nog drie op rij. De laatste deelname aan de Spaanse rittenkoers dateert van 2018. “Goed dat gij dat allemaal hebt bijgehouden. Het is de derde keer dat ik in een jaar Giro en Vuelta dubbel. In 2014 stond er een DNF achter mijn naam in de Vuelta en dat vind ik nog altijd spijtig. Ik moest uit de koers stappen om wat rust in te bouwen en te trainen voor de ploegen- en individuele tijdrit.”

Vlaamse werkmieren

Serry is niet de enige Belg in de selectie van kopman Remco Evenepoel en wereldkampioen Julian Alaphilippe. “Met Dries Devenyns, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke hebben we nog Vlaamse werkmieren in de ploeg. De eerste dagen in Nederland goed doorkomen, is het streven. Normaal gezien moet ik in de ploegentijdrit mijn ding kunnen doen. De twee ritten in Nederland die daarop volgen, zijn gevaarlijk. Het gevaar schuilt in kleine hoekjes. Er zijn zeer veel en totaal verschillende obstakels. Men moet zeer gefocust koersen en overal opletten. Veilig de eerste dagen doorkomen, is ons eerste hoofddoel.”

Remco Evenepoel won op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik en recent de Clasica San Sebastian. “Uiteraard zijn we als ploeg ambitieus. Moeten we dat niet altijd zijn? Dat vele ogen op Remco gericht zijn, is de normaalste zaak van de wereld. Voor Remco staat of valt zijn seizoen niet met deze Vuelta. Wat hij dit seizoen al voor elkaar bracht, is fenomenaal. Al wat er bijkomt, is zuivere bonus. In San Sebastian had ik een klein aandeel in de overwinning van Remco. De komende drie weken probeer ik dag na dag hetzelfde te doen. Voor alle terreinen hebben we renners op post. Steekt in Nederland de wind op en trekt men waaiers, dan zullen we ons streng trekken. Deze ronde wordt sowieso anders dan de vele voorgaande welke ik reed. Meestal hebben we ook een spurter mee, maar nu niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten