Sloop Bernadettewijk is gestart: graafmachines en vrachtwagens gearriveerd in ‘schimmelwijk’

Ontruiming in Sint-Bernadette is begonnen. © Het Nieuwsblad

Gent -

Het ontruimen van de Bernadettewijk is donderdagmorgen gestart. De 190 oude sociale woningen gaan definitief tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Tot nu toe verloopt alles rustig. De meeste krakers verlieten de wijk al eerder.

Max Dedulle en Fien Lakiere

LEES OOK: Gentse ‘Schimmelwijk’ gaat onherroepelijk plat: “We blijven zolang we kunnen, anders staan we op straat”

Donderdagmorgen arriveerden enkele graafmachines en een vrachtwagen met werfhekken in de Bernadettewijk, samen met een vijftal politieagenten, iemand van WoninGent en een deurwaarder. Die laatste ging aankloppen bij enkele rijen woningen om eventuele bewoners te verzoeken om het huis te verlaten.

Van paniek of woede was geen sprake, er heerste vooral gelatenheid. Veel van de krakers hebben immers geen zicht op een nieuwe verblijfplaats. “We zaten hier sinds februari”, zeggen twee jonge West-Vlamingen die net op straat zijn gezet, inclusief wat meubels en een kat. “Er was niets mis met het huis. Een andere optie hebben we momenteel niet.”

Na de passage van de deurwaarder was het de beurt aan het sloopbedrijf. Bij de huizen waar nog water en elektriciteit was, werd de stoep opengebroken om de leidingen af te sluiten. Daarna werden deuren uitgebroken en ramen ingeslagen, om de huizen onbewoonbaar te maken. Ten slotte werden de huizenrijen afgesloten met werfhekken. (lees verder onder de foto’s)

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

 ©  FL

Wat verderop in de wijk is er van de ontruiming dan ook niets te merken, er spelen nog kinderen op straat. Zo’n vijftig woningen worden nog steeds bezet door krakers en Roma. De 190 huizen worden niet allemaal donderdag afgesloten. Krakers van wie het huis donderdag niet aan de beurt was, weten dat het er binnenkort aan zit te komen. Toch willen ze zo lang mogelijk blijven.

Maar vrijdagmorgen volgt de ontruiming van een andere groep woningen, en zo gaat het nog een tweetal weken door. Ondertussen begint in de afgesloten huizen het voorbereidende werk voor de echte sloop. “We starten met de binnenkant en halen achtergelaten spullen en afval naar buiten”, klinkt het bij Afbraakwerken Van Kempen. “Voor we de kranen kunnen inzetten, moet ook eerst het asbest verwijderd worden vanuit de daken.”

 ©  David Van Hecke

 ©  FL

 ©  FL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent