Atletiek EK in München

Rani Vincke heeft haar plaats bij de Rockets: “EK-voorbereiding was ideaal”

Rani Vincke beseft dat er wat geluk nodig zal zijn om op de 4x100m de finale te halen. © Geert De Rycke

De twee West-Vlaamse vrouwen op het EK atletiek in München komen pas vanaf vrijdag in actie. Rani Vincke loopt met de Rockets de 4x100m en Helena Ponette met de Cheetahs de 4x400m.

Rani Vincke was aanvankelijk een turnster, maar als 13-jarige stapte ze over naar de atletiek. Na twee cadettenjaren bij Hermes Oostende koos de Gistelse voor Houtland AC, waar ze in 2019 met clubgenoten Orphée Depuydt, Charlotte Tahon en Maité Beernaert de West-Vlaamse records op de 4x100m en 4x200m op 46”67 en 1’38”67 bracht. In datzelfde jaar vatte de generatiegenote van onder meer Rani Rosius de studies Interieur en Vormgeving aan in Gent. Clubtrainer Noël Coddens droeg haar over aan federaal trainer Patrick Himschoot. Vooral dit jaar zette Vincke een grote stap vooruit. Zij verbeterde zich op de 100m van 11”76 tot 11”53 en staat vierde op de Belgische ranglijst.

“Ik kon mij ideaal voorbereiden op het EK”, aldus Vincke. “Het wordt wel wat wennen, want Delphine Nkansa (die opgroeide in Portugal en studeert in Parijs, red) staat voor het eerst in de ploeg. Ik loop als derde en krijg van haar de stok. Net voor de afreis vond er nog een ministage plaats om de aflossingen te trainen en dat viel mee. Wij zullen als elfde performer van het jaar wel op geluk moeten rekenen om de finale te halen.”

Nieuwe finale voor Helena Ponette?

Helena Ponette, dochter van een chirurg en een oogarts, is ook 22 jaar en zette in 2022 eveneens een grote stap vooruit. De Oostendse scherpte haar record bij de baanronde aan van 54”13 tot 51”93 en is ook vierde Belgische. De studente geneeskunde zette daarmee een provinciaal record neer en deed dat op de 200m met 23”65 nog eens over. Het seizoen van Ponette kan al niet meer stuk, want zij bereikte onlangs in Eugene de WK-finale op de 4x400m, die de Cheetahs een zesde plaats opleverde. (hv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten