IJzerwake trekt dan toch naar Raad van State na verbod op extreemrechts festival Frontnacht

De organisatie van Frontnacht, vzw IJzerwake, heeft beslist om dan toch naar de Raad van State te trekken om de beslissing van de stad Ieper om het festival te verbieden aan te vechten. Donderdagochtend leek het er nog op dat het genoegen zou nemen met een schadevergoeding, maar dat blijkt nu niet het geval.

tds, gjs

Dinsdag annuleerde de stad Ieper het evenement waarop bands met neonazistische en -fascistische inslag zouden spelen. Dit nadat Nieuwsblad die ochtend had uitgebracht dat buitenlandse inlichtingendiensten waarschuwden voor Frontnacht als een “extreemrechtse dreiging”. Volgens de stad wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat er geen band mag zijn met neonazisme en neofascisme.

LEES OOK. Hoe een Vlaams-nationalistische manifestatie als de IJzerwake radicaliseerde tot een neonazi-treffen (+)

De vzw IJzerwake legt zich neer bij het feit dat Frontnacht dit jaar sowieso niet meer kan plaatsvinden, “omdat de uitspraak van de Raad pas enkele dagen voor het evenement kan verwacht worden”. Dat is te kort dag om het festival nog te organiseren, mocht de IJzerwake in het gelijk gesteld worden. “Het evenement Frontnacht wordt dus afgelast. Vzw IJzerwake blijft de intrekking van de vergunning onterecht vinden en zal die beslissing ten gronde aanvechten via een vernietigingsberoep bij de Raad van State. De vzw IJzerwake wil de gemaakte kosten ook verhalen bij het Iepers stadsbestuur”, klinkt het in een persmededeling.

LEES OOK. Waarom het zo lang duurde om het extreemrechtse Frontnacht te annuleren (+)

Dat de vzw toch naar de Raad van State stapt, is dan ook eerder uit principe. “Hier is duidelijk iets anders aan de hand dan de bekommernis om geen uitingen van racisme of neonazisme toe te laten”, klinkt het verder. “Het stadsbestuur is gezwicht voor de politieke druk van links en extreem links. De motivering waarop de intrekking van de eerder gegeven vergunning is gesteund is onterecht.”

De organisatie roept dan ook sowieso op om zaterdag niet naar Ieper te komen, zelfs als de Raad van State haar gelijk zou geven, en benadrukt dat de IJzerwake op zondag 28 augustus wel plaatsvindt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten