Turkse centrale bank verlaagt rente ondanks torenhoge inflatie

 ©  AFP

Ondanks de hoge inflatie in het land, wordt het belangrijkste rentetarief in Turkije verlaagd van 14 naar 13 procent. Dat heeft de Turkse centrale bank in Ankara donderdag bekendgemaakt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de afgelopen weken al een dergelijke maatregel aangekondigd.

gjsBron: BELGA

De centrale bank zegt dat de “afzwakkende effecten van geopolitieke risico’s” de rentedaling rechtvaardigen. Maar waarnemers zien ook de politieke druk van de Turkse regering als een belangrijke reden voor het rentebesluit. 

De Turkse president vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente leidt tot hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije daardoor al vaker verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken.

Industrie helpen

Erdogan wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie, omdat de invoer van bijvoorbeeld brandstof dan duurder wordt. 

De Turkse inflatie is intussen opgelopen tot bijna 80 procent, het hoogste niveau van de voorbije 24 jaar. De consumentenprijzen zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten