600 Oekraïense vluchtelingen krijgen plek in Oostakker: “We weten niet hoe de oorlog zal evolueren”

Het nooddorp komt op een terrein in de Eikstraat. ©  IF

Gent / Oostakker -

Op een terrein vlak bij de R4 in Oostakker wordt dit najaar een dorp met wooncontainers voor 600 vluchtelingen uit Oekraïne gebouwd. Daar kunnen de Oekraïense gezinnen terecht die nu nog her en der in Gent worden opgevangen. De kosten van het ‘nooddorp’ worden geraamd op 9,4 miljoen euro.

Max Dedulle

Na Antwerpen en Mechelen werd ook Gent door de Vlaamse regering gevraagd om een nooddorp met containerwoningen op te zetten. Er worden vandaag nog altijd zowat 16.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen in Vlaanderen, maar het is niet duidelijk hoe lang dat nog nodig zal zijn.

“We weten niet hoe de oorlog zal evolueren”, zegt bevoegd minister Bart Somers (Open VLD). “Er is voldoende plaats beschikbaar, maar extra lokale opvang en een nooddorp zijn nodig.” Zo worden nog altijd honderden Oekraïeners opgevangen bij Gentse gastgezinnen, al een half jaar lang.

Gastgezinnen

In Gent gaat het om iets meer dan 300 Oekraïeners die bij gastgezinnen wonen. Nog eens 120 vluchtelingen worden tijdelijk opgevangen in gebouwen van de Stad en in oktober komen er nog eens 100 plaatsen bij in een pand in de Hofstraat. Die vluchtelingen zullen allemaal terechtkunnen in het nieuwe nooddorp.

Dit voorjaar waren de Oekraïense kleuren nog duidelijk te zien in de 1 mei-stoet in Gent. ©  David Van Hecke

In de Voskenslaan, bij de Hogent-campus Schoonmeersen, woont ook een zestigtal Oekraïeners tijdelijk in containers . Daar zou oorspronkelijk een ‘nooddorp’ worden gebouwd, maar dat plan is afgeblazen. Er werd een andere terrein gevonden, in de Eikstraat in Oostakker.

Na de zomer wordt daar een volledig dorp opgebouwd. Begin 2023 moet het klaar zijn om mensen op te vangen. Er zal een tweehondertal woonunits worden voorzien in containers.

9,4 miljoen euro

In Oostakker zullen in totaal zeshonderd mensen een bed kunnen krijgen, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “De Gentenaars hebben zich van bij de start van de crisis solidair getoond. Nu zetten we een nieuwe stap voor kwalitatieve opvang voor mensen op de vlucht.”

De kosten voor het nooddorp worden geraamd op 9,4 miljoen euro, geld dat door de Vlaamse regering zal worden betaald. De opvang is niet gratis: de Oekraïense gezinnen moeten huur betalen. In het nooddorp in Antwerpen is dat 591 euro per unit per maand, alles inbegrepen.

Of stads- of ander personeel de begeleiding in het dorp zal verzorgen, is nog niet zeker. In Antwerpen rekent men hiervoor op het personeel van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Zodra meer geweten is over de timing, de aanpak en de voorzieningen, volgt een informatiemoment voor de buurt.

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent