Voetbal

SK Eernegem in rouw door overlijden van Alain Vanhegen (45): “Hij was een strijder en een prachtmens. We zullen hem enorm missen”

Alain Vanhegen © VDB

SK Eernegem is in rouw, want Alain Vanhegen (45) is na ziekte veel te jong overleden.

Het jeugdproduct van SK Eernegem bouwde een rijkgevulde spelerscarrière uit en schopte het tot aanvoerder van het eerste elftal. Na zijn afscheid assisteerde hij T1 Kurt Bataille, vooraleer hij zelf hoofdcoach werd. Begin november 2019 nam hij ontslag bij Eernegem. Vanhegen laat echtgenote Livy en dochtertje Sterre achter.

Kurt Bataille kende Alain Vanhegen uitstekend. “Ik ben ondersteboven van zijn overlijden”, treurt de huidige trainer van Bredene. “Voor SK Eernegem betekent dit een groot verlies, om zijn vrouw en dochter niet te noemen. Alain was een BV in zijn woonplaats Eernegem. Toen ik bij SK arriveerde, had hij net één seizoentje Middelkerke achter de rug. Voor de rest bleef hij SK heel zijn veel te korte leven trouw. Ik kwam erbij in eerste provinciale en even later speelden we jaren na mekaar de top in vierde nationale. Acht jaar voetbalden we samen, acht jaar was hij mijn assistent. We maakten prachtige ogenblikken mee, om te koesteren. Alain was een pittige, kordate kerel. Als kapitein zorgde hij ervoor dat alles correct verliep. Nooit ontliep hij zijn verantwoordelijkheid.”

“Ook ik ben helemaal ondersteboven van dit droevige nieuws”, aldus dokter Luc Inghelbrecht, die eind de jaren ’80 al voorzitter was van SK Eernegem en Alain Vanhegen zag opgroeien in de club. “We zijn op citytrip in Limburg en vernamen zijn overlijden donderdagnamiddag. We zijn er niet goed van. We wisten natuurlijk dat Alain ziek was, maar hij was een vechter en we hadden nooit durven denken dat het plots zo snel zou gaan. Ik hoor dat het slechte nieuws als een lopend vuurtje door Eernegem gaat. Alain was dan ook een jongen van de gemeente. Ik zie hem nog de lijn aflopen als rechtsachter bij ons. Ik heb hem gekend in de club als jeugdspeler, speler, hulptrainer en trainer. Alain maakte de opmars mee van provinciale naar de top in bevordering. Hij was een vaste waarde in de ploeg, maar ook een prachtmens. Zo zal hij ook door iedereen in Eernegem en in de club herinnerd worden. Alain verdiende beter, want dit is veel te vroeg. Beroepshalve weet ik als geen ander dat zo iemand verliezen enorm veel pijn doet.”

Een voorbeeld voor iedereen

Dat de verslagenheid groot is in Eernegem, beamen Erna Crombez en Daniel Muylle. Zij waren 37 jaar lang dag en nacht in de weer voor SK Eernegem. Ze deden de was en de plas van de club, en Daniel vulde als afgevaardigde ontelbare keren de naam van Alain Vanhegen in op het scheidsrechtersblad. “Alain was een echte strijder en wilde altijd winnen. Als speler was hij een voorbeeld voor iedereen en als Eernegemnaar had hij een enorm hart voor de club. Ooit is hij eens een seizoen naar Middelkerke geweest, maar na een jaartje kwam hij al terug naar de club van zijn hart. Alain was SK Eernegem, en het was een logisch gevolg dat hij ook trainer werd. Eerst als assistent van Kurt Bataille, na diens vertrek nam hij het over. We hebben samen in al die jaren ontzettend mooie momenten beleefd. Heel veel gelachen ook, maar als er moest gewerkt worden gebeurde dat ook. Ook op zijn werk gaf Alain het voorbeeld, want hij was ploegbaas. We wisten dat hij ziek was, maar vorig jaar ging het beter met hem en trouwde hij nog. Zijn dochter Sterre speelt ook voor Eernegem. Echt een goed speelstertje met hetzelfde temperament als haar vader. Een paar maanden geleden op de koopjesdagen in Eernegem liepen we Alain nog tegen het lijf. Hij zei dat hij weer in behandeling was, maar dat het wel goed zou komen. Het heeft helaas niet mogen zijn. We zullen hem enorm missen. De verslagenheid is hier echt groot.” (bl, kv)

Aangeboden door onze partners