Erdogan waarschuwt voor “nieuw Tsjernobyl” in Oekraïne

Recep Tayyip Erdogan, Volodimir Zelenski en Antonio Guterres. ©  REUTERS

Turkije is bezorgd over de strijdtaferelen rond de door de Russen bezette Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. Turks president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde na afloop van de ontmoeting, donderdag in de West-Oekraïense stad Lviv, met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor het gevaar op een “nieuw Tsjernobyl”. Guterres vroeg, opnieuw, dat de Russische troepen zich terugtrekken uit de centrale.

gjsBron: BELGA

“We hebben onze bezorgdheden geuit over de gevechten die rond de kerncentrale van Zaporizja aan de gang zijn”, zei Erdogan. “We willen geen nieuw Tsjernobyl meemaken.”

De Turkse president herhaalde ook de steun van Turkije aan Oekraïne. Hij bood nogmaals zijn diensten aan als bemiddelaar. De oorlog moet via diplomatieke kanalen beëindigd worden, zei hij nog. “Waar het om gaat is de kortste en eerlijkste weg naar de onderhandelingstafel te vinden.” Verdere details zal Erdogan met zijn Russische collega Vladimir Poetin bespreken, beloofde hij.

“Zelfmoord”

Guterres van zijn kant waarschuwde dat elke schade die aan de kerncentrale wordt toegebracht “zelfmoord” zou zijn. “We moeten het zeggen zoals het is”, zei Guterres, die nogmaals opriep tot het “demilitariseren” van de centrale. “Er is dringend overeenstemming nodig om van Zaporizja weer een zuiver civiele infrastructuur te maken, en de veiligheid van het gebied te verzekeren”, zei Guterres. “Het gezond verstand moet zegevieren om acties te vermijden die de fysieke integriteit of veiligheid van de kerncentrale op het spel zetten.”

Moskou weigert echter in te gaan op de vraag tot demilitarisatie, waar ook Kiev op hamert.

Bombardementen

Kiev en Moskou beschuldigen elkaar van bombardementen op de centrale. Donderdag liet Moskou nog weten dat de Oekraïners, met steun van de Verenigde Staten en andere NAVO-landen, een aanval op de centrale plannen. Kort daarna waarschuwde de Oekraïense militaire inlichtingendienst dan weer voor Russische sabotage van de kerncentrale. Het personeel zou, onverwacht, gevraagd zijn vrijdag niet te komen werken, aldus de inlichtingendienst.

Verdere details gaven beide kampen amper, en de berichten zijn niet onafhankelijk na te trekken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten