Gas bereikt opnieuw recordprijs

 ©  AFP

De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. De prijs ligt daarmee 7 procent hoger dan daags voordien en is de hoogste slotprijs ooit. De huidige prijs ligt elf keer hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar.

gjsBron: BELGA

Rusland levert aan sommige Europese landen helemaal geen gas meer, zoals Nederland, Finland, Bulgarije en Polen. Andere landen, waaronder grootverbruiker Duitsland, moeten het stellen met veel minder Russisch gas dan normaal. Hoewel Rusland technische redenen opgeeft, zeggen Duitsers dat het om een politiek drukmiddel gaat om Europese sancties wegens de oorlog in Oekraïne af te zwakken.

Water

De energiecrisis wordt nog bemoeilijkt door de lage waterstanden in de Rijn. Binnenvaartschepen kunnen daardoor minder lading meenemen, terwijl ze belangrijk zijn voor het vervoer van brandstoffen uit de havens van Antwerpen of Rotterdam naar het Europese achterland. De waterstand van de Rijn zou de volgende dagen wel wat stijgen door de regen. Dat zou iet of wat soelaas kunnen bieden.

Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van 345 euro per kilowattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot 227 euro bij het slot van de handel.

Voorraden

Lidstaten van de Europese Unie streven ernaar hun gasopslagen voor zeker 80 procent gevuld te krijgen voor de winter begint. Als Rusland de gastoevoer dan nog altijd beperkt houdt of zelfs verder terugschroeft, zullen landen die voorraden snel moeten aanspreken.

Het hoofd van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, Klaus Müller, waarschuwde daarom in een interview met t-online voor blijvend hoge gasprijzen. De reserves moeten vervolgens namelijk opnieuw worden aangevuld. “Het is belangrijk dat iedereen beseft: het gaat niet om slechts één winter, maar minstens twee”, zo vertelde hij aan de nieuwswebsite. “De volgende winter kan zelfs moeilijker worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten