Bom van 500 kilo onschadelijk gemaakt in Berlijn

Archiefbeeld ©  Christoph Soeder/dpa

In Berlijn zijn de Duitse autoriteiten er in de nacht van donderdag op vrijdag in geslaagd om een bom van 500 kilo uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. Het explosief werd donderdagochtend ontdekt op een bouwterrein in de wijk Friedrichshain, in het oosten van de stad. Zowat 12.000 inwoners in een straal van 500 meter rondom de vindplaats moesten tijdelijk worden geëvacueerd.

jvhBron: BELGA

De evacuatie van de wijk verliep volgens de Duitse krant Berliner Zeitung moeizaam omdat in het gebied ook ouderen en mensen met een handicap wonen, die elders opgevangen moesten worden. Donderdagavond klonk volgens de lokale krant al een “luide knal” die omwonenden deed schrikken. Deze bleek echter door een onweersbui te zijn veroorzaakt, de bom zelf barstte niet.

Op beelden die de Berlijnse politie op Twitter plaatste zijn agenten even na middernacht te zien met de grote bom, die met een watersnijder werd opengesneden om de ontstekers te verwijderen. Het gevaarte wordt overgebracht naar een munitieopslagplaats van de politie in het Grunewald, die eerder deze maand nog in het nieuws was omdat er brand uitbrak. Dat brandgevaar is inmiddels geweken, bevestigt een politiewoordvoerder.

Het gebeurt vaker dat er in Berlijn bommen uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Eind vorig jaar moesten inwoners van de stad verschillende keren uit voorzorg hun huizen verlaten omdat bommen onschadelijk werden gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten