FOD Economie waarschuwt voor valse webshops met houtproducten

Themabeeld ©  Shutterstock

De afgelopen maand zijn er via het meldpunt van de FOD Economie meer dan honderd meldingen binnengekomen over valse webshops. Oplichters spelen daarbij in op de actualiteit en richten valse webshops op met houtproducten. Consumenten die een bestelling plaatsen op dergelijke webshops, ontvangen niets.

jvhBron: BELGA

Sinds 1 juli kreeg het meldpunt van de FOD Economie 126 meldingen over valse webshops die houtproducten verkopen. Gemiddeld meldden de slachtoffers een schade van 750 euro maar een enkeling gaf aan tot 2.972 euro te hebben verloren.

De oplichters spelen in op de actualiteit van stijgende energieprijzen en de grote vraag naar alternatieve manieren om te verwarmen. Daarnaast profiteren ze van het internationale tekort aan constructiehout en de enorme prijsstijgingen die daarmee gepaard gaan, aldus de federale overheidsdienst. Ze bouwen websites voor de verkoop van houtproducten zoals houtpellets, brandhout of paletten.

De oplichters lokken consumenten met aantrekkelijke deals die ze promoten via bijvoorbeeld sociale media. Nadat consumenten een bestelling plaatsen en een betaling uitvoeren, gebeurt er niets. In de meeste gevallen reageert de fraudeur niet.

Momenteel analyseert de Economische Inspectie van de FOD Economie de binnengekomen meldingen. Ze kan beslissen een onderzoek in te stellen. Oplichters riskeren een gevangenisstraf van een maand tot 5 jaar of een boete van 208 tot 24.000 euro.

Op de website veiligewebshops.be van de FOD Economie kunnen consumenten tips vinden om betrouwbare webshops te herkennen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten