Zeilen

Uniek deelnemersveld voor Yanmar Dragon Gold Cup in Oostende

 ©  © Ricardo Pinto | www.rspinto.com

De Royal North Sea Yacht Club, die zijn 75ste verjaardag viert, en de Belgian Dragon Association organiseren van zaterdag 20 tot vrijdag 26 augustus de ‘Yanmar Dragon Gold Cup 2022’ voor de kust van Oostende. De Draak is de meest vooraanstaande kielboot ter wereld.

De Dragon Gold Cup is een van de oudste en meest iconische bekers in de zeilwereld. De oorsprong van de unieke trofee gaat terug tot 1937. Door de geschiedenis heen heeft de Gold Cup zowel captains of industry als royalty’s begeesterd, naast uiteraard iconen van de zeilsport zoals Peter Gilmour, Fred Imhoff, Paul Richard Hoi Jensen en Marcus Wieser. 

De editie 2022 verzamelt een veertigtal internationale teams van diverse niveaus. Vice-wereldkampioen Andy Beadsworth met zijn Turkse team ‘Provezza’ is erbij. Ook tweevoudig wereldkampioen Pol Richard Hoi Jensen, een echte legende die twee olympische medailles behaalde, maakt zijn opwachting in Oostende. De Deen Lars Hendriksen zat vorig jaar aan boord van het winnende team tijdens de Gold Cup in Zweden en neemt dit jaar met een alternatief team ‘Eva on Fire’ deel. De Portugese topper Pedro Andrade zeilt dan weer samen met het Australische team ‘Mercury’ van Richard Lynn.Titelsponsor Yanmar sponsort ook het unieke team ‘YRed’, met aan het roer de America’s Cup-legende Peter Gilmour uit Australië.

Maar ook onder de Belgische deelnemers zijn er mooie namen. Pieter Van Laer was voorheen vooral in de Laser-klasse bekend, ook op olympisch niveau, en zeilt nu voor het eerst met de Belgische koninklijke draak ‘Elan’.

Eveneens zullen enkele iconische boten deelnemen aan de regatta. De bekende ‘Bluebottle’, draak uit het Verenigd Koninkrijk, is nog altijd eigendom van HKH Queen Elisabeth II, en werd recent in haar oude glorie hersteld. Het is uniek dat deze boot de verplaatsing maakt naar het vasteland voor een dergelijke wedstrijd.

Open Belgisch Kampioenschap

Het voorbije weekend namen in Oostende al 24 teams onder ideale omstandigheden deel aan het Open Belgisch Kampioenschap Draak. Regerend vice-wereldkampioen Andy Beadsworth haalde het voor Peter Gilmour.

Het uitgebreide programma en updates zijn te vinden op www.goldcup2022.com (rpo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten