Jolien (23) is dit weekend de ster van de Ledebergse Feesten: “Miss Lichtstoet? Zoiets maak je maar één keer mee”

Jolien bij een van de twee wagens van ‘De Lochtandjuuns’.  ©  David Van Hecke

LEDEBERG -

De meest feeërieke stoet van Gent, de Ledebergse Lichtstoet, rijdt zaterdag voor het eerst in drie jaar uit. De optocht van sprookjesachtige wagens vormt het hoogtepunt van de Ledebergse Feesten, maar de ster is Jolien Danckaert (23), die zich dit jaar Miss Lichtstoet mag noemen. Jolien heeft een ontwikkelingsachterstand, “maar ze is in de eerste plaats een fantastisch persoon”.

Max Dedulle

Jolien Danckaert is geen onbekende in Ledeberg. Ze is al jaren lid van carnavalsgroep De Lochtandjuuns en in 2018 was ze al eens tweede eredame bij Miss Lichtstoet. “Ik had de smaak te pakken,” vertelt ze, “en ik wou zeker nog eens meedoen.”

Met succes: ze won de verkiezing en mag dit weekend het kroontje dragen. Jolien geeft doorheen het weekend enkele actes de présence en mag zaterdag op haar eigen praalwagen door Ledeberg rijden. “Ik kijk er ongelofelijk naar uit”, zegt de kersverse Miss Lichtstoet. “Iedereen zegt me dat ik er vooral heel erg van moet genieten, en dat ga ik zeker doen. Zoiets maak je maar één keer mee.”

De miss is de ster van de Lichtstoet. ©  David Van Hecke

Motivatie genoeg

Door een zuurstoftekort bij haar geboorte heeft Jolien een ontwikkelingsachterstand. Maar dat deert haar niet: in de Albert Heijn op de Kouter kunnen haar collega’s elke dag op haar rekenen, en met haar enthousiasme blies ze ook de organisatie van de Lichtstoet omver.

“Mensen spreken me er vaak over aan”, zegt Peter Van Poecke, voorzitter van de stoet en uitbater van café Norbe vlak bij het Ledebergplein. “Ze vinden het super dat we Jolien als miss hebben. Maar Jolien is gewoon een fantastisch persoon. Wie je bent, maakt voor ons niet uit. Het gaat om je motivatie.”

Goed vertegenwoordigd

En die motivatie heeft de vlotte Jolien met hopen. “Als klein meisje ging ik al naar de stoet kijken. De jongste jaren was ik al heel actief in de carnavalsgroep, maar dit is de kroon op het werk. Met De Lochtandjuuns zijn we trouwens goed vertegenwoordigd: tweede eredame Dakota Vande Velde zit ook in de groep, en de eerste twee praalwagens in de stoet zijn van ons. Het wordt prachtig!”

De carnavalsgroep leverde ook de tweede eredame aan, Dakota Vande Velde (rechts). ©  David Van Hecke

Sprookjes

Wegens de coronacrisis kon de Lichtstoet de voorbije twee jaar niet uitrijden. “Maar het enthousiasme is nog altijd groot”, zegt Van Poecke. “De wagenbouwers hielden al die jaren nauw contact. Twee groepjes zijn afgehaakt, maar andere verenigingen bouwen dit jaar een tweede wagen. We konden dus nog altijd een mooie stoet samenstellen.”

Elke lichtstoet draait rond een centraal thema. Dit jaar viel de keuze op sprookjes. “Het is altijd zoeken naar een onderwerp dat iedereen aanspreekt en waar je creatief mee aan de slag kan”, zegt de organisator. “Maar dit leek ons de perfecte keuze. Zeker na corona kunnen we allemaal wel wat vrolijkheid gebruiken. Het is een onderwerp om bij weg te dromen. Maar het mooiste sprookje beleeft Jolien zelf: voor haar is dit een droom die uitkomt.”

De Lichtstoet, zaterdagavond vanaf 21.30 uur, vormt het hoogtepunt van de Ledebergse Feesten. Op Ledebergplein staat opnieuw een grote feesttent, waar onder meer Les Folles De Gand en Sergio het beste van zichzelf zullen geven. Voorts vindt er onder meer een rommelmarkt en een loopwedstrijd plaats. Meer info vind je op facebook.com/ledebergse.feesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent