Rusland weigert om gebied van kerncentrale Zaporizja te demilitariseren: “Aanwezigheid van Russische troepen is net garantie dat Tsjernobyl-scenario zich niet zal voordoen”

 ©  AFP

Rusland heeft de verschillende internationale oproepen voor een volledige demilitarisering van het gebied rond de kerncentrale van Zaporizja in Zuid-Oekraïne geweigerd. Volgens een Russische functionaris, Ivan Nechayev, zou dat de kerncentrale net kwetsbaarder maken. “De aanwezigheid van Russische troepen bij de kerncentrale is net een garantie dat een Tsjernobyl-scenario zich niet zal voordoen”, klinkt het.

jvh

De oproepen komen ten tijde van een groeiende bezorgdheid over de veiligheid op Europa’s grootste kerncentrale. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar al de hele tijd van beschietingen van het gebied. Rusland wordt ervan beschuldigd de centrale tot een legerbasis te hebben omgevormd.

VN-secretaris-generaal António Guterres luidde donderdag de noodklok na een ontmoeting met de Oekraïense en Turkse president in Lviv op donderdag. “Elke mogelijke schade aan Zaporizja is zelfmoord”, waarschuwde Guterres. “De kerncentrale mag niet worden gebruikt als onderdeel van een militaire operatie.” De drie leiders drongen er bij de Russen op aan om de zone zo snel mogelijk te demilitariseren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten