Vrienden zwemmen mee in ‘mythische’ wedstrijd: “We zouden graag opnieuw in de Blaarmeersen trainen”

Servaas Van Hooreweghe, Wim Decoodt, Valerie De Waele, Tine De Decker en Bram Van de Velde. Wim en Tine zwemmen geregeld mee, maar zaterdag niet. ©  IF

Gent -

De Westerschelde overzwemmen op een plek waar normaal gezien een onophoudelijke stroom aan enorme containerschepen langsvaart. Dat is het plan van Bram Van de Velde, Valerie De Waele en Servaas Van Hooreweghe. Ze nemen deel aan de Scheldebeker, een heroïsche wedstrijd met een lange geschiedenis.

Fien Lakiere

Zes kilometer zwemmen op de Westerschelde tussen Vlissingen en Breskens. Dat is het plan van openwaterzwemmers Bram Van de Velde (41) uit Sint-Amandsberg, Valerie De Waele (35) uit Destelbergen en Servaas Van Hooreweghe (41) uit Assenede, die de Kinepolis in Gent managet.

“De Scheldebeker is een mythische zwemwedstrijd uit het verleden”, zegt Bram Van de Velde. “Je zwemt over de bekende vaargeul waar monsterschepen doorvaren, een plek die je anders met de ferry oversteekt. De scheepvaart wordt speciaal stilgelegd en de tocht wordt begeleid met boten.”

De wedstrijd werd in 2014 voor het eerst in vijftig jaar opnieuw georganiseerd; zaterdag vindt opnieuw een editie plaats.

In 2014 vond de Scheldebeker voor het eerst in vijftig jaar opnieuw plaats. ©  Stichting Scheldebeker

“Er mogen zo’n 120 mensen deelnemen en we konden ons kwalificeren via drie andere zeezwemtochten in Nederland”, zegt Van de Velde. “Valerie kwalificeerde zich als tweede vrouw en kan dus in de voorhoede eindigen, maar we willen vooral finishen en plezier maken. Hoe snel je aankomt, hangt grotendeels af van de stroming, de wind en de golven.”

Zwemmen in Gentse haven

Zonder ervaring begin je daar maar beter niet aan, en het trio heeft er dus heel wat trainingen opzitten. “Bij ons zijn niet veel mogelijkheden om in open water te zwemmen, dus rijden we vaak naar Nederland. We zouden graag opnieuw in de Blaarmeersen trainen. Dat werd vroeger gedoogd, maar nu mag het alleen nog in clubverband op bepaalde momenten.”

De Scheldebeker wordt de eerste speciale uitdaging voor de zwemmers, maar er zijn al meer toekomstplannen. “We willen graag het meer van Genève overzwemmen en doen volgend jaar mee aan een zwemweekend in Friesland. Maar ik heb er ook al van gedroomd om een zwemwedstrijd te organiseren in de haven van Gent.”

Alle deelnemers dragen een zwemboei voor de veiligheid.  ©  Stichting Scheldebeker

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent