Meteen een petitie tegen Oekraïens nooddorp in Oostakker: wat is er al geweten over de plannen?

Zo ziet het nooddorp in Antwerpen eruit. ©  BAHNMULLER FRANK

OOSTAKKER -

In Oostakker circuleert een petitie tegen de komst van een groot containerdorp voor Oekraïense vluchtelingen. Dat zou tegen begin 2023 klaar moeten zijn, maar de aankondiging zorgt meteen voor veel vragen en zelfs protest in de deelgemeente. Wat weten we al over het Oostakkerse nooddorp?

Bert Staes

LEES OOK. 600 Oekraïense vluchtelingen krijgen plek in Oostakker: “We weten niet hoe de oorlog zal evolueren”

Op een akker vlak bij de R4 in Oostakker wordt dit najaar een dorp met wooncontainers voor 600 vluchtelingen uit Oekraïne gebouwd. Daar kunnen de Oekraïense gezinnen terecht die nu nog her en der in Gent worden opgevangen.

Waarom komt het nooddorp daar?

Omdat Gent zich al vroeg nadat de oorlog uitbrak in Oekraïne kandidaat had gesteld om een nooddorp te bouwen. Dat zijn dorpen met containerwoningen die door de Vlaamse regering worden geïnstalleerd, gevuld en beheerd. In Antwerpen en Mechelen staan er al twee grote nooddorpen, maar omdat de oorlog aansleept wil Vlaanderen een derde containerdorp bouwen. Gent komt als tweede grootste centrumstad logischerwijze aan de beurt. Het is de Vlaamse regering die betaalt: de kosten van het opvangdorp in Oostakker worden geraamd op 9,4 miljoen euro.

Het terrein (het maïsveld midden op deze foto) ligt tussen de R4 en Oostakkerdorp. ©  DVH

 ©  Google Maps

Er was toch een terrein aan Schoonmeersen?

Voor de zomer had het stadsbestuur van Gent inderdaad een terrein gevonden in de Voskenslaan, naast de campus Schoonmeersen van de HoGent. Maar dat terrein bleek te klein te zijn. Vlaanderen wil enkel terreinen gebruiken die minstens 20.000 vierkante meter groot zijn: dat is efficiënter en betaalbaarder dan overal kleine opvanglocaties te bouwen. Het terrein in de Voskenslaan is kleiner dan 20.000 vierkante meter en kwam dus niet in aanmerking. Zo kwam men uit in Oostakker. Erg veel braakliggende terreinen van 20.000 vierkante meter die bovendien voor langere tijd beschikbaar zijn, zijn er niet in Gent.

Dit terrein in de Voskenslaan bleek te klein: Vlaanderen wil minstens 20.000 vierkante meter. ©  David Van Hecke

Is dat terrein wel bereikbaar?

Het terrein in de Eikstraat in Oostakker is vandaag nog een maïsveld. De Stad Gent heeft een overeenkomst afgesloten met de eigenaar om het te huren, voorlopig voor een jaar. Maar die termijn kan verlengd worden als de oorlog aansleept. Vlaanderen wil ook dat een nooddorp genoeg winkels, scholen en openbaar vervoer in de buurt heeft, omdat het onduidelijk is hoe lang de Oekraïeners er zullen blijven. In de Eikstraat ligt een bushalte op wandelafstand (in de Gentstraat). De winkels en scholen in Oostakker liggen ook op een redelijke afstand.

Hoe ziet zo’n nooddorp eruit,?

Basic, maar netjes. Dit zijn beelden die onze reporter maakte in het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen. “Met de ogen lichtjes dichtgeknepen lijkt het wat op een bungalowpark”, concludeerde hij.

LEES OOK. Onze reporter bezoekt het noodkamp voor Oekraïners in Antwerpen: “Met de ogen lichtjes dichtgeknepen, lijkt het wat op een bungalowpark”

Wie komt er ‘wonen’?

Vooral vrouwen met kinderen die zijn gevlucht voor de Russische bommen in Oekraïne. In Gent is er momenteel sprake van een 500-tal mensen die her en der opgevangen worden, een groot deel bij gastgezinnen en de rest in gebouwen die tijdelijk gebruikt konden worden.

Omdat de oorlog nu al zes maanden aansleept, wordt bekeken hoe die mensen beter opgevangen kunnen worden. Er komen signalen dat de opvang voor gastgezinnen begint te wegen en sommige opvanggebouwen moeten dienen voor andere opvang, zoals voor daklozen in de winter.

Krijgen de Oekraïeners gratis onderdak?

Neen. De Oekraïeners moeten ‘huur’ betalen voor een unit in het nooddorp. Hoeveel dat zal zijn in Gent is nog niet vastgelegd, maar in Antwerpen gaat het om 591 euro per maand.

Wanneer de eerste Oekraïeners in Oostakker terecht kunnen is ook nog onduidelijk. Alle contracten voor de opbouw van het containerdorp moeten nog aanbesteed worden. Het is dus niet zo dat de bouw meteen in september zal starten. Waarschijnlijk zal het nog wel enkele maanden duren vooraleer het vooruit kan gaan. ‘Begin 2023’ wordt nu genoemd als deadline om het nooddorp te openen.

Waarom is er protest?

Op sociale media klagen bewoners dat ze moesten lezen over het plan in de media en dat ze geen inspraak kregen in de beslissing. Eén petitie met de titel Geen opvangdorp in de Eikstraat in Oostakker verzamelde op één dag een honderdtal handtekeningen. Slechte bereikbaarheid, zorgen over criminaliteit en verkeersdrukte domineren de vele berichten op de lokale Facebook-groepen. Er zijn ook onversneden racistische commentaren te lezen over “dat volk”.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) laat weten dat er meer informatie gegeven zal worden, zodra die bekend is. “Zodra er meer praktische informatie bekend raakt, zullen we die transparant terugkoppelen naar de buurt.” Op de locaties in Gent waar nu al zes maanden Oekraïeners worden opgevangen zijn er geen meldingen van ernstige problemen of incidenten.

Wat zeggen de buurtbewoners?

Initiatiefnemer van de petitie en buurtbewoner Stijn De Munck benadrukt dat hij niets heeft tegen een nooddorp op zich. “Stel dat er hier oorlog was, zouden we ook dankbaar zijn om elders onderdak te vinden. Maar die mensen komen uit een oorlogsgebied en verdienen een menswaardig onderkomen.”

“Een nooddorp aan de Eikstraat is geen goed idee. De infrastructuur is daar niet op voorzien en het terrein is niet geschikt om 600 mensen te laten verblijven. De straat is smal, er is weinig openbaar vervoer en het aantal scholen in de buurt is beperkt. Ook de riolering hier dateert nog uit de jaren stilletjes. Is dit wel de juiste locatie?”

“Het zit ons ook hoog dat we niet op voorhand zijn aangesproken”, zegt De Munck. “Er is niet naar ons geluisterd, we hebben dit maar te aanvaarden. Dat is de laatste jaren steeds vaker het geval met dit stadsbestuur. Zaken worden maar beslist zonder dat we worden gehoord, en dat geeft een wrang gevoel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent