Cultuursector gooit poorten van enorme Arsenaalsite open met een ‘feestmaand’, en iedereen is welkom

De cultuursector mag tijdelijk een deel van de site innemen. ©  David Van Hecke

Gentbrugge -

De verlaten Arsenaalsite krijgt tijdelijk een nieuwe invulling. Cultuurplatform Arsenaal Site strijkt er een maand lang neer met activiteiten en kunstenaars, en de aftrap wordt gegeven op Open Monumentendag.

Fien Lakiere

Het enorme terrein van de oude treinwerkplaats in Gentbrugge heeft er een woelige periode opzitten. Nadat de NMBS het terrein van de hand had gedaan, brak er tot twee keer toe brand uit en werd het extra beschermd tegen ongewenste bezoekers. Maar op 11 september is iedereen er voor het eerst welkom.

“Het Cultuurplatform en de nieuwe eigenaren van de Arsenaalsite, het consortium Arsenaal 3PK, engageren zich om van 10 september tot en met 9 oktober een feestelijke maand met een divers programma aan activiteiten en evenementen te organiseren”, klinkt het.

De cultuursector protesteerde eind 2021 al op Arsenaal. ©  David Van Hecke

Tijdens Open Monumentendag op 11 september kan het publiek alvast een kijkje komen nemen. Zo worden rondleidingen georganiseerd door de site en de twee bunkers op het terrein. Ook de mobiele 123-piano komt langs. De organisatoren doen daarnaast een oproep aan kunstenaars, artiesten en buurtbewoners die zelf een idee hebben voor die dag.

Ook bij de tijdelijke invulling van het terrein vanaf 2023 is de cultuursector betrokken, dus dit wordt voor hen een eerste test. De sector voerde eind vorig jaar al actie om de site te mogen gebruiken, en kan nu alvast een deel van het terrein nieuw leven inblazen.

Info: www.arsenaal.site

LEES OOK. Eerst een grote schoonmaak op het Arsenaal, dan een plan voor de toekomst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent