Juntaleider Myanmar bereid tot gesprekken met Aung San Suu Kyi na haar proces

 ©  AFP

Het hoofd van de junta in Myanmar, Min Aung Hlaing, is bereid om met de voormalige leidster Aung San Suu Kyi te onderhandelen om een oplossing te vinden voor de crisis die is ontstaan na de militaire staatsgreep van vorig jaar. Hij wil dat wel enkel doen na haar proces. “Zodra de procedure tegen haar overeenkomstig de wet is afgerond, zullen we onderhandelingen overwegen, afhankelijk van haar reactie”, stelt Min Aung Hlaing in een verklaring.

gjsBron: BELGA

De 77-jarige Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de vrede in 1991, werd gearresteerd tijdens de militaire staatsgreep van 1 februari 2021 die haar regering ten val bracht en een einde maakte aan een korte periode van democratie in het land.

Ze is sindsdien veroordeeld tot een totale gevangenisstraf van 17 jaar op basis van een groot aantal aanklachten en riskeert nog tientallen jaren meer gevangenisstraf indien ze in een proces voor een militaire rechtbank wordt veroordeeld voor andere misdrijven.

Journalisten mogen het proces niet bijwonen, haar advocaten mogen niet met de pers spreken en de junta heeft geen enkele aanwijzing gegeven over het einde van haar processen.

Dialoog “niet onmogelijk”

In juli vertelde een woordvoerder van de junta dat het niet “onmogelijk” was voor het militaire regime om een dialoog aan te gaan met Suu Kyi. “We kunnen niet zeggen dat onderhandelingen met Suu Kyi onmogelijk zijn,” zei Zaw Min Tun.

Deze week maakte de speciale gezant van de VN, Noeleen Heyzer, haar eerste reis naar Myanmar sinds haar benoeming in oktober 2021. Ze had een ontmoeting met Min Aung Hlaing en andere functionarissen van de junta. Maandag riep ze op tot een beëindiging van alle geweld en de vrijlating van alle politieke gevangenen, en ze vroeg om een ontmoeting met Aung San Suu Kyi, die in eenzame opsluiting zit in een gevangenis in de hoofdstad. Die ontmoeting kwam er niet.

Aangeboden door onze partners