Zeven jaar geleden stierf Noah (16) na aanrijding: “We keren nog jaarlijks terug naar de plek van het ongeval”

Mama Kathleen en nicht Maren bij een foto van Noah. © mdt

Keerbergen/Haacht -

Bijna dag op dag zeven jaar geleden, op 21 augustus, stortte de wereld van de ouders, familie en vrienden van de 16-jarige Noah Mortier in. De jongen uit Haacht werd op de N21 doodgereden door een roekeloze bestuurder toen hij er samen met een vriend aan het fietsen was. Mama Kathleen van den Eynde (56) en nicht Maren De Keyser (27) blikken terug op het vreselijke ongeval.

Maarten De Cock

Op donderdagavond 20 augustus 2015 gingen Noah Mortier en zijn goede vriend Siemen naar de bioscoop in Leuven. Doordat ze hun laatste trein gemist hadden, bracht de broer van Siemen hen met zijn wagen nog naar het station van Haacht, aangezien hun fietsen daar stonden. Zo konden ze het laatste stuk nog met hun fiets afleggen. Op amper enkele honderden meters van het huis van Noah’s moeder, ter hoogte van de gewestweg N21, voltrok zich om 1.42 uur een drama. Beide jongens werden aangereden door Maxim D. die ook vluchtmisdrijf pleegde. Siemen raakte lichtgewond, maar Noah was er meteen erg aan toe. In de loop van de nacht zou hij overlijden aan zijn verwondingen. Zijn mama Kathleen kan zich alles nog herinneren. (lees verder onder de foto)

”Noah was een levensgenieter in hart en nieren”, klinkt het. © if

“Hij belde mij toen hij bij zijn oma spaghetti aan het eten was, en hij vroeg of hij samen met Siemen nog naar de bioscoop in Leuven mocht gaan”, zegt ze. “Voor mij was dat geen enkel probleem, want hij was al zestien jaar en het was zomer. Hij zou ook bij Siemen blijven slapen, dus ik was ook niet ongerust omdat hij niet thuis was. Toen woonde ik ook nog in Haacht, en om drie uur ’s nachts zag ik blauwe lichten in onze straat. De deurbel ging en de politie vroeg om mee te komen, aangezien Noah’s toestand kritiek was.”

Dan zijn we naar het Imeldaziekenhuis in Bonheiden gereden, en toen we apart in een klein kamertje gezet werden, wisten we dat het fataal was. Dat komt zo hard aan op dat moment, het is zelfs onwezenlijk”, zegt Kathleen. “We wisten dat het om vluchtmisdrijf ging, maar er komt zoveel informatie op je af dat alles gewoon in een waas passeert. Al moet ik wel zeggen dat we zowel in Bonheiden als door de politie ontzettend goed zijn opgevangen. Ook jaren later is dat nog steeds het geval.”

Wiz Khalifa

De grootste klap kwam echter enkele dagen na de feiten. Noah’s vrienden en familie waren logischerwijs ook kapot van zijn plotse overlijden. “Voor iedereen was het bijzonder hard, en ook zijn jongere broer Luca zat met erg veel verdriet. Hij was tien jaar op toen, je kan je niet inbeelden wat voor een klap dat was. Als ouders komt dat dubbel zo hard aan als je ook nog een kind hebt dat zijn gevoelens opkropt en moet rouwen om zijn grote broer.” Al herdenkt de familie Noah vooral als de sociale en behulpzame jongen die hij was.

“Een ongelofelijke levensgenieter in hart en nieren, en hij zou voor iedereen alles opzijzetten”, vult nicht Maren De Keyser aan. “Hij leefde voor zichzelf, maar ook voor de mensen rondom hem. Dat zie je ook vandaag nog op zijn sociale media, niemand is hem vergeten. Hij was ook bijzonder geëngageerd.” De dood van Noah ontging zelfs de wereldberoemde rapper Wiz Khalifa niet.

Rapper Wiz Khalifa schreef een brief ter nagedachtenis van Noah. © if

“Johan, de vader van Noah, had een bus geregeld zodat we met vrienden konden gaan kijken naar zijn concert in Vorst Nationaal”, gaat Maren verder. “Noah was namelijk een grote fan. Johan had Live Nation een brief geschreven over het ongeval en dat zijn zoon een grote fan was. Tijdens het optreden droeg de rapper zijn nummer See You Again, dat ook gespeeld werd op de begrafenis, op aan Noah. Dat was bijzonder chique. Nadien bezorgde het management van Wiz Khalifa Johan zelfs nog een handgeschreven brief van de rapper ter nagedachtenis van Noah. Dat zou hij écht fantastisch gevonden hebben.”

Daarnaast liep Jentel van Rijn dit jaar nog de Marathon des Sables uit en zamelde hij meer dan 12.000 euro in ter ere van zijn overleden vriend. Dat geld ging naar de ‘Football Academy Noah (FAN)’, die opgericht werd door vader Johan.

LEES OOK. Noah werd twee jaar geleden doodgereden, nu maakt zijn vader Noah’s droom waar

Dat de N21, waar Noah en ook later Maarten Decat het leven lieten, binnenkort wordt aangepakt, vindt de familie een goede zaak. “Maar het gebeurt te laat, want er hadden nooit dodelijke slachtoffers mogen vallen”, klinkt het. “Al is het goed dat er eindelijk aanpassingen zullen gebeuren, want het is daar echt levensgevaarlijk. Zoveel mensen fietsen immers langs die weg. Laat ons hopen dat er na onze Noah en Maarten geen slachtoffers meer vallen.”

LEES OOK. Heraanleg van steenweg die al twee jonge levens eiste, staat eindelijk concreet op de agenda

Op zondag 21 augustus is het al zeven jaar geleden dat Noah stierf. “Een paar weken voor deze periode voel je al aan de familie dat iedereen er weer constant mee bezig is. Naarmate dat zijn overlijdensdatum dichterbij komt, zie je ook weer op sociale media meer en meer foto’s. De dagen rond 21 augustus zijn dan ook nooit gemakkelijk. Ook bij zijn verjaardag komen al die herinneringen terug”, zegt nicht Maren.

Levend houden

“Al wordt die pijn wel wat verzacht doorheen de jaren. Maar als ik dan iets terugvind van Noah, dan zet je soms in je verdriet weer drie stappen achteruit”, vult mama Kathleen nog aan. “We keren nog jaarlijks terug naar de plek van het ongeval, en er zijn mensen die steevast met ons mee gaan. Maar als ik niet op die plek moet zijn, dan rijd ik er niet voorbij. Al vind ik wel dat er nog altijd iets moet staan, zodat de mensen toch opletten op de N21. We missen Noah, maar door het vaak over hem te hebben en hem te herinneren als de goede jongen die hij was, houden we hem levend in onze gedachten.”

LEES OOK. Onverbeterlijke wegpiraat (23) die Noah (16) doodreed en vluchtte, ziet straf in beroep verdubbeld

Lees ook

Ontdek ook deze zomerreeksen

Meest gelezen

Hoofdpunten