Ook Patrick Lefevere is verbaasd over vliegende start van Jumbo-Visma in de Vuelta: “Ze komen van een andere planeet”

 ©  BELGA

Jumbo-Visma neemt ook in de Vuelta een vliegende start. In de openingstijdrit in Utrecht was het een klasse beter dan de rest. Veertien seconden sneller dan Quick-Step Alpha Vinyl op plaats drie. “Ze komen van een andere planeet”, aldus manager Patrick Lefevere.

Jan-Pieter de Vlieger

Met specialisten als Primoz Roglic, Rohan Dennis en Edoardo Affini was Jumbo-Visma altijd favoriet voor de openingstijdrit, maar de tegenstand moest vrijdag toch even slikken bij zoveel overmacht. Dertien seconden op Ineos Grenadiers, veertien op Quick-Step Alpha Vinyl. Grote baas Patrick Lefevere volgde de race gisteren uitzonderlijk in de volgwagen en verwoordde het zo: “Als ik zie hoe onze jongens de bochten hebben genomen, dan vraag ik mij toch af hoe de renners van Jumbo dat hebben gedaan. Bij een auto zou je zeggen: op twee wielen.”

De overmacht van Jumbo zat niet alleen in het tijdsverschil met de concurrentie. De ploeg had genoeg marge om routinier Robert Gesink de rode leiderstrui cadeau te doen. Een blijk van erkenning voor bewezen diensten, die donderdagavond was afgesproken op de ploegmeeting. “Maar alleen als de voorsprong groot genoeg was”, zo gaf ploegleider Addy Engels aan. “Eigenlijk is het niet planbaar wie aan de meet eerste zit.”

Opvallend: Jumbo-Visma legde de basis voor de overwinning afgelopen woensdag bij een training in Deelen, op een militaire vliegbasis die buiten gebruik is. “We hebben een samenwerking met defensie”, zegt Engels. “We hebben voor die locatie gekozen, puur om veilig te kunnen trainen op topsnelheid.”

 ©  BELGA

Opsteker

Voor Jumbo-Visma is de ruime tijdritzege een opsteker, en niet alleen omdat Primoz Roglic meteen voorsprong heeft op concurrenten als Richard Carapaz en Remco Evenepoel. Jai Hindley volgt bij Bora-Hansgrohe zelfs al op meer dan veertig seconden. Het Nederlandse team begon best met wat twijfels aan de deze Vuelta: de wankele voorbereiding van Roglic is bekend, maar kort voor de start moest Koen Bouwman afzeggen met knieproblemen. Sepp Kuss is er wel bij, maar ook hij sukkelde met de knie. Rohan Dennis belandde na de tijdrit op de Commonwealth Games even in het ziekenhuis. De tijdritzege bewijst dat alle twijfelgevallen toch net op tijd klaar zijn. “Dat is zonder twijfel een opsteker’, besluit ploegleider Engels.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten