Met een half wiel verschil: Lorena Wiebes kroont zich tot Europees kampioene na koninklijke sprint tegen de wereldkampioene

 ©  Eurosport

Ze won dit jaar al zestien keer en daar kwam in München op het EK nummer zeventien bij. De Nederlandse Lorena Wiebes sprintte machtig naar de Europese titel op de weg. De laatste kilometer kregen we een prachtig duel te zien tussen de Italiaanse en de Nederlandse sprinttrein. Het werd een strijd tot op de streep, maar Wiebes sprintte dan toch net iets sneller dan de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo. Haar ploeggenote Barbieri werd tweede, Lisa Brennauer werd in haar allerlaatste wedstrijd ooit knap vierde.

Jeroen De Pauw

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerste Belgische was Sanne Cant op een 24ste plaats. Lotte Kopecky verkoos op de Europese kampioenschappen zich volledig op de piste te focussen - waar ze twee gouden medailles won - en nam niet deel.

Net zoals bij de mannen gaat de Europese titel op de weg naar Nederland. Bij de mannen klopte spurtbom Fabio Jakobsen de Fransman Arnaud Démare, Tim Merlier werd derde en nam zo het brons mee naar huis.

Uitslag EK wegrit vrouwen

1. Lorena Wiebes2. Elisa Balsamo3. Rachele Barbieri4. Lisa Brennauer5. Daria Pikuluk6. Maria Martins7. Emma Norsgaard8. Emilia Fahlin9. Gladys Verhulst10. Christina Schweinberger

Balsamo (l) moet nipt de duimen leggen tegen Wiebes (r). ©  BELGA

Cant: “Teleurgesteld dat ik mijn sprint niet kon rijden”

Cant zat als enige Belgische nog in het uitgedunde peloton aan de finish. “Ik zit met een gemengd gevoel”, zei ze na afloop. “Ik zat in de grote groep die voor de zege kon strijden, maar ik kon mijn sprint niet rijden. Daar ben ik teleurgesteld over. Ik stond even stil na een val in de slotfase van de race. Daardoor raakte ik niet meer helemaal vooraan. Ik zat ook alleen, ik had niemand meer om me te helpen naar voren te rijden. Maar dat is nu eenmaal koers.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten