Keniaanse presidentskandidaat gaat in beroep tegen verkiezingsuitslag na nederlaag

Aanhangers van Odinga betogen tegen de uitslag in Nairobi. ©  AFP

Raila Odinga, de grote verliezer van de Keniaanse presidentsverkiezingen, heeft bij het Hooggerechtshof beroep ingediend tegen de verkiezingsuitslag. Dat melden zijn advocaten.

jvhBron: BELGA

Odinga’s tegenkandidaat William Ruto haalde het met een zeer krap overwicht, bleek vorige week maandag bij de bekendmaking van de resultaten. Ontslagnemend vicepresident Ruto kreeg 50,49 procent van de stemmen, tegenover 48,95 procent voor Odinga, of een verschil van 230.000 stemmen. Twee andere kandidaten kregen een verwaarloosbaar stemmenaantal.

Eerder had Odinga, jarenlang de oppositieleider en al voor de vijfde keer kandidaat, het resultaat van de stembusgang al verworpen. De verkiezingen waren een “parodie”, vond Odinga. “We hopen een goed dossier ineengestoken te hebben en te zullen winnen”, aldus nog een van zijn advocaten. In 2013 en 2017 vocht hij ook al de resultaten aan, en in 2017 kreeg hij gelijk en kwam het tot een nieuwe verkiezing. Maar ook bij die heruitgave moest hij het onderspit delven.

Vooral de kiescommissie IEBC wordt geviseerd door het kamp-Odinga. De vicevoorzitter van de commissie had maandag, kort voor de bekendmaking van de resultaten, laten weten dat zij en drie andere hoge functionarissen de telling niet transparant genoeg vinden en het resultaat verwerpen. Daarbij wijzen ze er vooral op dat de som van de procentuele verdeling stemmen per kandidaat uitkomt op 100,01 procent, terwijl experts beklemtonen dat de afronding hier meespeelt. Rondt men af tot vijf decimalen, dan komt men op 99,99998 procent.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten