Primeur voor Planckendael: dierentuin verwelkomt twee schattige hyenapups

Dierenpark Planckendael heeft nog eens twee borelingen mogen verwelkomen. Mama Luena heeft twee kleine hyena’s op de wereld gezet. Een derde hyenajong werd helaas doodgeboren. Het geslacht van de pups is nog niet gekend. Nooit eerder werden er hyena’s geboren in het Mechelse dierenpark en de verzorgers zijn dan ook erg blij.

joro

Mama Luena, papa Bongo en de twee schattige pups zijn gevlekte hyena’s, de grootste, luidste en agressiefste soort van allemaal. Ook deze pasgeboren hyena’s zijn heel ondernemend en de verzorgers van Planckendael verwachten dat ze snel op verkenning gaan in hun buitenverblijf in continent Afrika. Bezoekers kunnen ze nu al bewonderen.

De draagtijd van de gevlekte hyena bedraagt maar vier maanden. Ze werpen tot vier jongen in hun hol, waarvan er meestal één tot twee overleven. Bovendien hebben de eerste zwangerschappen ook vaak geen succesvol einde. Daarom zijn ze Planckendael zo blij dat er eindelijk twee levende en levendige pups rondrennen.

“Zowel de bevruchting als de geboorte zijn kleine mirakels want het geboortekanaal bij hyena’s is ongewoon lang en met de nodige obstakels. Met deze twee pups kunnen we enkel maar glunderen. Dat is de ideale situatie want moeder Luena heeft twee tepels”, bevestigt curator Sarah. De jongen worden ‘kant en klaar’ geboren. Ze kunnen al lopen en zien.

Mama Luena neemt een van haar borelingen in de bek. ©  Jonas Verhulst

Namen met X

De pels van de jonge dieren is nog heel donker. De typische, camouflerende vlekken verschijnen na vier maanden. Het geslacht van de kleintjes is voorlopig nog niet gekend. Alle borelingen van 2022 krijgen een naam beginnend met de letter X. Planckendael is dus op zoek naar leuke namen geschikt voor hyena’s. Iedereen mag suggesties doen op het Instagramaccount van ZOO Planckendael (via de link www.instagram.com/zoo_planckendael/). De verzorgers kiezen er dan hun favorieten uit.

 ©  Jonas Verhulst

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten