Brusselse politie beschikt voortaan over (f)luisterhond voor moeilijke verhoren

 ©  Politie Brussel

Sinds 1 augustus beschikt de Brusselse lokale politie over een nieuwe, bijzondere medewerker, (f)luisterhond Lucky. De Golden Retriever zal onder meer bijstand leveren tijdens verhoren van slachtoffers van traumatische gebeurtenissen. Het dier werd maandag op het Brusselse stadhuis voorgesteld, in aanwezigheid van de burgemeesters van Brussel en Elsene, en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

jvhBron: BELGA

Het project van de (f)luisterhond kwam in 2021 tot stand tijdens de interne ideeënwedstrijd van de politie Brussel Hoofdstad/Elsene, waarbij het personeel innovatieve ideeën naar voren kon schuiven. Na een maandenlange training bij de vzw Os’mose, die assistentiehonden opleidt, ging de tweejarige Lucky aan de slag bij de Brusselse politie.

“Hij zal, samen met zijn begeleider, bijstand verlenen tijdens verhoren van slachtoffers die een traumatische gebeurtenis meemaakten”, klinkt het bij de politie. “Het gaat dan bijvoorbeeld over slachtoffers van intrafamiliaal of seksueel geweld. Het zachtaardige karakter van Lucky kan ervoor zorgen dat mensen zich sneller op hun gemak voelen tijdens een voor hen beladen moment.”

Ook de dienst Politionele slachtofferbejegening zal beroep kunnen doen op Lucky, net als het politiepersoneel zelf, dat soms te maken krijgt met traumatische interventies. Daarnaast zal Lucky ook deelnemen aan evenementen waarop de Brusselse politiezone deelneemt, zoals jobbeurzen en schoolbezoeken.

Beide burgemeesters, Philippe Close en Christos Doulkeridis, zien alleen maar voordelen in het project: “Niet alleen de beveiliging van onze straten is van primordiaal belang, ook de opvang en begeleiding van slachtoffers. Lucky symboliseert deze prioriteit en zal bijdragen aan het troosten van slachtoffers.”

“Als het over innovatie bij de politie gaat, wordt vaak gedacht aan technologische innovatie”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Maar het belang van nieuwe ideeën die niets met technologie te maken hebben, mag niet onderschat worden. Een project als (f)luisterhond Lucky is daar het beste voorbeeld van en krijgt dan ook al mijn steun.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten