Recordaantal mensen moet buiten slapen bij Nederlands aanmeldcentrum voor asielzoekers

 ©  EPA-EFE

Bij het Nederlandse aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel (provincie Groningen) hebben in de nacht van zondag op maandag zo’n vierhonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Nog nooit waren het er zoveel.

jvhBron: BELGA

De mensen sliepen onder meer onder de luifels die ter beschutting zijn geplaatst. Ook sliepen er asielzoekers in de sporthal op het terrein en op stoelen in de wachtruimte van de IND. In de nacht van vrijdag op zaterdag moesten ongeveer 250 mensen buiten slapen en in de nacht van zaterdag op zondag ging het om rond de 300 mensen.

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

De drukte bij het aanmeldcentrum leidde eerder tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het voorterrein van het aanmeldcentrum daarom vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.

Ook in ons land is er een hoge instroom en is het opvangnetwerk verzadigd. Maandag bleek de drukte aan het Klein Kasteeltje in Brussel niet af te nemen. Bijna 200 personen konden zich maandag aanmelden om asiel aan te vragen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten