MR roept De Croo op tot actie en stelt opnieuw voor meer dan twee kernreactoren open te houden

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gooit het openhouden van meer dan twee kerncentrales op het bureau van de premier. ©  BART DEWAELE

De boodschap van de premier dat de “komende vijf tot tien winters moeilijk kunnen worden”, zet de debatten binnen zijn Vivaldiregering meteen op scherp. Voorzitter Georges-Louis Bouchez van de franstalige zusterpartij van Alexander De Croo, roept de premier op tot actie en stelt nog maar eens voor om meer dan twee kernreactoren langer open te houden. “Afhankelijker worden van gas is blinde medeplichtigheid”, zegt Bouchez.

Hannes Cattebeke

“Als we nu al weten dat de 5 tot 10 komende winters moeilijk zullen zijn, moeten we dringend meer dan 2 kernreactoren langer openhouden. Afhankelijker worden van gas is blinde medeplichtigheid.” Een dag na premier Alexander De Croo (Open VLD), bezocht ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een bedrijf in de haven van Zeebrugge, niet toevallig de plaats waar de gasleidingen ons land binnenkomen. Bouchez reageerde er ook meteen op de boodschap die de premier gisteren verspreidde.

LEES OOK. Na donkere boodschap van De Croo: “Echt waar: dit kan uitgroeien tot een lange, diepe crisis”

Volgens MR volstaat het niet om de vaststelling te doen dat het moeilijk zal worden en moet er actie worden ondernomen. “MR zal dit punt opnieuw op de agenda zetten”, tweet Bouchez.

Marie-Christine Marghem, in de regering-Michel jarenlang minister van Energie, noemt de verklaring van de premier zelfs “schandalig” en “een regering onwaardig”. Volgens haar “is regeren, vooruitzien. We moeten van paradigma veranderen om onze bevolking te beschermen”. Volgens Marghem staat dat in het energiedossier gelijk met “het behoud van heel het bestaand nucleair park en bouwen aan een nieuwe generatie kernreactoren”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten