Staking personeel Fedasil: “Op een gegeven moment wordt het uitzichtloos”

 ©  BELGA

In alle 36 opvangcentra en op de hoofdzetel heeft het voltallige personeel van Fedasil dinsdag om 13.00 uur symbolisch het werk neergelegd. Aan het Klein Kasteeltje kwamen alle medewerkers naar buiten om de onveilige werkomstandigheden en de bredere opvangproblematiek aan te kaarten.

jvh, mtmBron: BELGA

De spontane stakingsactie ontstond dinsdagvoormiddag vanuit het onderbuikgevoel van het personeel. Het nieuws dat de aanmeldprocedure aan het Klein Kasteeltje erg woelig verliep, was het signaal om aan de alarmbel te trekken. Tientallen Fedasil-werknemers kwamen om 13 uur aan het Klein Kasteeltje naar buiten met protestborden met een duidelijke boodschap: “Het is genoeg, een oplossing nu”.

Het acute probleem van de onveiligheid aan het Klein Kasteeltje, waar de asielzoekers aan de kant van de drukke Brusselse Kleine Ring moeten verzamelen, moet opgelost worden, klinkt het. Maar er is meer aan de hand. “We proberen hier elke dag mensen een plaats te geven in moeilijke omstandigheden, maar het gaat om een problematiek die breder is dan opvang. De mensen moeten langer in procedures zitten, waardoor je meer capaciteit moet creëren”, zegt diensthoofd Nils Baetens.

“Doordat de procedures lang duren en de bewoners niet snel een beslissing krijgen, komt er druk en agressiviteit in de centra. Wij zijn dat ondertussen gewoon en leren ermee leven, maar op een gegeven moment moet het stoppen en wordt het uitzichtloos”, aldus Baetens, die achter de stakingsactie staat.

Het personeel vraagt dus oplossingen op korte en lange termijn voor de veiligheid en het opvangprobleem. De werknemers benadrukken dat ze de problemen niet alleen kunnen oplossen. “We zien veel solidariteit bij middenveld en opvangpartners, bijna tegen beter weten in. We gaan meer dan tot het uiterste, zonder dat er perspectief is op beterschap. Oplossingen kunnen wij niet alleen aanbieden, die moeten van verschillende instanties komen”, zegt Baetens stellig.

Verschillende vrijwilligers en medewerkers van hulporganisaties en burgercollectieven als Dokters van de wereld, Vriendschap zonder grenzen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen of Caritas International kwamen tijdens de stakingsactie hun steun betuigen. Het is niet de eerste keer dat het werk wordt neergelegd bij Fedasil. In de maand oktober van vorig jaar vonden er al twee 24-urenstakingen plaats om de verzadiging van het opvangnetwerk en de verslechterde werkomstandigheden aan te kaarten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten