Finse premier Sanna Marin verontschuldigt zich voor feestfoto van schaars geklede vrouwen in ambtswoning: “Ik ben ook maar een mens”

© Reuters

Sanna Marin, de Finse eerste minister, heeft zich dinsdag verontschuldigd voor een feestfoto die werd genomen na een rockfestival, bij een feest in haar officiële residentie. Een dag later verkondigde ze emotioneel dat ze “ook maar een mens is.”

mtm, gjs, sggBron: BELGA, The Guardian

“Het beeld is ongepast en mocht niet genomen worden”, zei de 36-jarige Marin, op een persconferentie met president Sauli Niinistö in Helsinki, dinsdag. Op de foto zijn twee vrouwen te zien, die elkaar op de mond kussen en hun naakte bovenlichamen met een schild bedekken waarop Finland staat.

Die foto werd gemaakt op zondag 10 juli van dit jaar, op een afterparty van het festival Ruisrock in de ambtswoning van de premier. Sabina Sarkka, een Fins model, had de foto gedeeld op sociale media. Ze heeft hem ondertussen weer verwijderd. Het model deelde ook nog een filmpje waarop gefeest wordt, maar ook daar is Marin zelf niet te zien.

De premier beschreef op de persconferentie wat er die avond gebeurde als volgt: “We hebben in de sauna gezeten, gezwommen en samen tijd doorgebracht.” Op de persconferentie kreeg de president ook de vraag of de nationale veiligheid niet in het gedrang kwam die bewuste nacht. “Ik denk niet dat in die nacht iets bijzonder gebeurd is”, klonk het.

Marin kreeg vorige week kritiek vanwege video’s van een privéfeest, waar ze danst en zingt met vrienden. Ze werd ervan beticht mogelijk drugs te hebben gebruikt. Ze ontkende dat en legde een negatieve drugstest af.

(lees verder onder de foto)

 ©  rr

Woensdag verdedigde Marin zich opnieuw tegenover de pers. “Ik ben maar een mens”, zei ze. De voorbije week beschrijft de premier als “heel moeilijk”. Met tranen in haar ogen vertelde ze dat ook zij soms nood heeft aan “vreugde, licht en plezier te midden van de donkere wolken.” Daar voegde ze aan toe: “Ik heb nog geen enkele dag werk gemist. Ik wil geloven dat mensen zullen kijken naar wat we op het werk doen in plaats van wat we in onze vrije tijd doen.” De premier heeft naar eigen zeggen geen enkele taak onafgewerkt gelaten en zal dat door de huidige situatie ook niet doen. “Ik ben aan het leren. Maar ik doe mijn werk zo goed als ik tot nu toe gedaan heb. Ik denk aan Oekraïne, ik denk aan jullie, en ik doe mijn werk.”

 ©  rr

Aangeboden door onze partners