Arnaud De Lie na negende zege van het seizoen in Egmont Cycling Race: “Alles verliep naar wens, belangrijke punten voor de ploeg”

 ©  Geert De Rycke

Arnaud De Lie heeft nu ook de Egmont Cycling Race op zijn naam geschreven. Onze 20-jarige landgenoot van Lotto-Soudal klopte de Fransman Arnaud Démare in een massasprint. Lead-out Jasper De Buyst werd nog derde. Voor De Lie is het al zijn negende overwinning van het seizoen. Straffe kost.

jswkBron: Belga

Al vrij snel vormde zich een kopgroep met vier renners. Daar maakten de Nederlanders Tim Marsman enTimo de Jong, de Brit Robert Scott en de Nieuw-Zeelandse kampioen James Fouché deel van uit. Bij het aanvatten van de tweede grote ronde, van 75,2 kilometer, telde het viertal een voorgift van 5:45 op het peloton. Florian Vermeersch ging in die tweede grote ronde, met daarin de beklimmingen van de Grotenbergestraat, Klemhoutstraat en Hostellerie en de kasseizones van de Paddestraat en Lange Munte, op jacht naar de vier leiders. Wat later kreeg hij het gezelschap van Dylan Teuns, maar met nog tachtig kilometer voor de boeg werd het tweetal weer opgeslokt door het peloton.

Bij de passage op de kasseizone van de Lange Munte was de voorsprong van de vier vluchters teruggelopen naar 2:30. Bij het ingaan van de twee kleine ronden, goed voor 46 kilometer, was dat 1:35. Op 35 kilometer van de finish versnelden James Fouché en Robert Scott. Terwijl de andere vluchters werden opgeraapt, begonnen zij aan de slotronde met een voorsprong van anderhalve minuut op een jagend peloton. Fouché boog het hoofd en op de Lippenhovestraat werd Scott eveneens ingerekend. Kristian Sbaragli waagde nog zijn kans, maar Lotto Soudal liet niet begaan en zette de sprinttrein op de sporen. De Lie maakte weerom het werk van zin ploegmaats af.

Zege nummer negen dus voor De Lie dit seizoen. Eerder dit seizoen won hij de Trofeo Playa de Palma (1.1), de GP Jean-Pierre Monseré (1.1), de Volta Limburg Classic (1.1), de GP Marcel Kint (1.1), de Heistse Pijl (1.1), de Ronde van Limburg (1.1), de derde etappe in de Ronde van Wallonië (2.Pro) en afgelopen zondag nog de Schaal Sels (1.1). In Zottegem volgt hij de Nederlander Danny van Poppel op de erelijst op.

 ©  Geert De Rycke

Arnaud De Lie: “Belangrijke punten voor de ploeg”

“Alles verliep naar wens”, reageerde neoprof Arnaud De Lie. “Ik boek mijn negende zege en met ook nog Jasper De Buyst op drie, sprokkelen we belangrijke UCI-punten voor de ploeg.”

“Door het drukkend warme weer, werd het hier wel een zware koers. De aankomst is hier ook niet gemakkelijk, want licht bergop. Bij het aansnijden van de laatste ronde zat ik echt op mijn limiet. Gelukkig kon ik andermaal rekenen op een sterke ploeg. In de laatste 200 meter werd ik afgezet, maar was ik helemaal niet fris meer. Integendeel. Het verbaasde me dat ik iedereen achter mij kon houden. Wellicht was het beste er bij de rest ook wel af.”

In de laatste ronde kwam er nog een spervuur aan aanvallen, maar Lotto Soudal behield de controle. “We zijn constant voorin gebleven. We wilden er een zware koers van maken en zo de andere sprinters wat afmatten. Als er zich eens een groepje afzonderde, dan zat er wel iemand van ons mee. Florian Vermeersch was mee in de lange vlucht, Victor Campenaerts bevond zich constant in de kop van de koers. Jasper De Buyst was mijn leadout. Hij moet nog verder door gesprint hebben, want hij werd nog derde. Mooi, twee mannen van ons team op het podium. Mijn negende zege is binnen en ik hoop hier zeker nog een vervolg aan te breien.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Arnaud Démare: “De snelste heeft hier gewonnen”

“Ik denk dat de beste gewonnen heeft, ik heb geen moeite om dat toe te geven”, verklaarde de Fransman Arnaud Démare (Groupama-FDJ). “Mijn ploegmakkers hebben me goed afgezet, maar De Lie was nu eenmaal sneller. Hij is wel een beetje een fenomeen. Razendsnel. Bekijk zijn resultaten maar eens. Hij laat in de sprinten een topniveau zien.”

“Door de hitte was het een uitputtingsslag. Ik ben zondag zwaar ten val gekomen in de Bemer Classic, waar ik moest opgeven, en ondervond best nog veel hinder. Ik heb ook getwijfeld om hier te starten. Achteraf ben ik blij dat ik hier gereden heb, tweede worden is niet slecht. Ik heb gedaan wat ik moest doen.”

“Het was de eerste keer dat ik hier reed en ik ben aangenaam verrast. Er werd veel strijd geleverd en er was heel wat beweging. Dat maakte het op de kleine smalle wegen niet altijd gemakkelijk. Positionering is heel belangrijk in dergelijke koersen, maar dat kost ook een pak energie en met de warmte is dat lastig. Je kan hier weinig recupereren. Woensdag rijd ik de Druivenkoers in Overijse. Daarna staat de Bretagne Classic op mijn programma.”

Uitslag Egmont Cycling Race 2022

1. Arnaud De Lie

2. Arnaud Démare

3. Jasper De Buyst

4. Dries Van Gestel

5. Giacomo Nizzolo

6. Ruben Apers

7. Andrea Pasqualon

8. Bram Welten

9. Dries De Bondt

10. Piet Allegaert

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten