Zo zag je Jupiter nog nooit: ruimtetelescoop maakt prachtige beelden van planeet

 ©  AFP

De James Webb-ruimtetelescoop heeft nieuwe beelden gemaakt van Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

Nieuwe foto’s die gemaakt zijn door de James Webb-ruimtetelescoop laten een erg gedetailleerd beeld van de rode planeet zien. “Zo hebben we Jupiter nog nooit gezien, het is ongelooflijk”, zegt astronoom Imke de Pater van de University of California, die een sleutelrol speelde in het project. “We hadden niet verwacht dat het resultaat zó goed zou zijn.”

De composietbeelden werden gemaakt in juli, en tonen de ringen en manen rond de planeet, de aurora’s op de polen (licht dat zichtbaar is in de lucht veroorzaakt door de zon), en de grote stormen op het oppervlak in ongezien detail. Het gaat om infraroodfoto’s, die kunstmatig werden bijgekleurd omdat infraroodlicht onzichtbaar is voor het menselijke oog. Zo zijn de poollichten aan de noord- en zuidpool duidelijk zichtbaar, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De ‘grote rode vlek’, een bekende storm op de planeet die zo groot is dat ze de hele aarde zou kunnen verzwelgen, lijkt dan weer wit op de beelden, omdat ze veel zonlicht weerkaatste.

James Webb, de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble, werd op 25 december 2021 gelanceerd. De beelden, die sinds juli gepubliceerd worden, bieden het diepste en meest gedetailleerde inzicht in de ruimte tot nu toe. (nba, jvh)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten