VS voert luchtaanvallen uit op pro-Iraanse milities in Syrië

Archieffoto. ©  EPA

Het Amerikaanse leger heeft dinsdag stellingen van pro-Iraanse milities in het oosten van Syrië aangevallen. Dat meldt legerwoordvoerder Joe Buccino in een persbericht. Bij de drone-aanvallen vielen zes doden, weet het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, Washington zegt dat er volgens de eerste beoordelingen geen slachtoffers vielen.

gjsBron: BELGA

Deze “precisie-aanvallen” gebeurden in de oostelijke provincie Deir Ez-Zor, op bevel van president Joe Biden, en waren gericht op “faciliteiten gebruikt door groepen die banden hebben met de Iraanse Revolutionaire Garde”‘. Aan CNN voegde Buccino toe dat negen bunkers werden aangevallen. Volgens de eerste beoordelingen vielen daarbij geen doden.

Nog volgens de Amerikanen waren die aanvallen nodig “om Amerikaans personeel te beschermen en te verdedigen”. Vorige week was er nog een aanval op de Amerikaanse basis Green Village, nabij de grens met Irak. Bij die aanval vielen geen gewonden en was er geen schade.

“De Verenigde Staten namen een proportionele, doelbewuste actie bedoeld om het risico op escalatie te beperken en het risico op slachtoffers te minimaliseren”, aldus nog Buccino.

Maar Iran ontkent nu een link te hebben met de gewapende groepen die in het vizier van de VS kwamen te liggen. “Amerika’s nieuwste daad van agressie is een terreurdaad gericht tegen groepen en strijders die zich verzetten tegen bezetting, maar die geen banden hebben met Iran”, reageerde Nasser Kanani, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse troepen in delen van Syrië is in strijd met het internationaal recht, schendt de soevereiniteit van Syrië en wordt beschouwd als een bezetting,” zei hij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten