Gaat Instagram na Snapchat en Tiktok nu ook Franse app BeReal kopiëren? “Vrij schaamteloos”

 ©  picture alliance / photothek

Is het de hoogste vorm van vleierij of een zwaktebod? Zeker is dat Instagram plannen heeft om BeReal te kopiëren. Opvallend, want de Franse app die onlangs een forse boost in populariteit kreeg, is in feite een anti-Instagram.

Arthur De Meyer

Eerst kopieerde ‘Insta’ het huiswerk van Snapchat en kregen we de ‘Instagram Stories’, video’s en foto’s die beperkt in tijd zichtbaar zijn. Dan kwam Tiktok in het vizier en ging moederbedrijf Meta aan de haal met hun virale succesformule. Ze doopten het tot zogenaamde ‘Reels’ – net als op Tiktok korte video’s die zichzelf blijven herhalen tot je naar de volgende scrollt.

LEES OOK. Instagram ziet er plots heel anders uit en zou daar wel eens spijt van kunnen krijgen na kritiek van Kylie Jenner en Kim Kardashian (+)

Ook het algoritme van de Chinese videoapp imiteerden ze. Met name eentje dat je minder foto’s en video’s toont van je vrienden én meer content op basis van je surfgedrag en likes. Dat laatste tot grote woede van de gebruikers. In die mate zelfs dat, onder andere na protest van de Kardashians, Instagram-baas Adam Mosseri reageerde op de controverse. Redelijk ongezien.

Nieuwe storm?

Maar mogelijk zit er nu een nieuwe storm aan te komen. Alessandro Paluzzi, een Italiaanse app-ontwikkelaar, dook in de broncode van de laatste versie van Instagram en vond er een nieuwe, maar nog niet actieve functie: ‘Candid’. Volgens de app-ontwikkelaar wil Instagram de gebruikers op willekeurige tijdstippen vragen om een selfie te nemen. De camera achteraan je smartphone maakt tegelijkertijd ook een foto om je volgers een idee te geven waar je je op dat moment bevindt of wat je op dat moment aan het doen bent. Je hebt slechts enkele minuten de tijd om de foto’s te maken. Kwestie van zeker te zijn dat ze ‘authentiek’ zijn.

“Dat is vrij schaamteloos”, zegt socialemediaonderzoeker Tom De Leyn (UGent). “Behalve de naam is het een exacte kopie van BeReal.” Laatstgenoemde app staat bekend als de anti-Instagram. In tegenstelling tot de perfect gepolierde taferelen die tonen hoe fantastisch je leven wel niet is, zet BeReal in op authenticiteit. “Meta (moederbedrijf van Instagram red.) kopieert wel vaker functies van concurrerende sociale media als hun populariteit onder druk komt te staan. Dit om een leegloop te vermijden.” Want ironisch genoeg delen alsmaar meer mensen hun Tiktok-video’s en BeReal-foto’s op Instagram. “En dat is zeer zichtbaar. Onderaan de video’s of foto’s zie je steeds het logootje van de concurrentie. Het is duidelijk dat Meta wil vermijden dat je naar andere apps gaat om die content te maken en te delen. Dus willen ze dat kennelijk zélf aanbieden.”

Maar het blijft paradoxaal dat Instagram een functie kopieert van een app die zich in de markt zet als hun totale tegenpool. “Dat is inderdaad vreemd, maar Meta voerde al heel wat controversiële veranderingen door aan Instagram en hun andere producten. Nooit heeft dat geleid tot een leegloop, de gebruikersaantallen bleven stabiel. Vergeet niet dat een profiel op Instagram best een ‘investering’ is. Je hebt je volgers, je content, … daar kruipt wat tijd in en dat geef je niet zomaar op. Als de functie er komt, is de kans groot dat Instagram-gebruikers straks ‘candids’ maken binnen Instagram.”

Meta ontkent het bestaan van ‘Candid’ niet, maar zegt dat het gaat om een intern experiment.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten